A bővítés- és szomszédságpolitikai biztosi posztra jelölt Várhelyi Olivért csütörtökön 8:00 és 11.00 óra között hallgatja meg a Parlament Külügyi Bizottsága a JAN 4Q2 teremben.

A meghallgatás nyilvános, és az EP Live és az EbS+ csatornán követhető élőben.

A meghallgatás után a Külügyi Bizottság elnöke, David McAllister (EPP, Németország) a terem közelében sajtótájékoztatót tart.

A Parlament Multimédiás központjából HD minőségű videófelvételek, nagy felbontású fényképek és hanganyag tölthető le.

A meghallgatásnak helyet adó terem utolsó üléssorát tartjuk fenn a média számára. Előre nem lehet névre szóló helyet foglalni, a helyeket érkezési sorrendben tudják majd elfoglalni. Ezért érdemes időben érkezni, mivel a meghallgatás elkezdődtével nem biztos, hogy marad még hely.

A stábok és a fotósok számára külön hely áll rendelkezésre hátul, itt csatlakozhatnak az élő szignálra.


A meghallgatások és az értékelés menetrendje

A biztosjelölt 15 perces bevezetőt tart, ezt követik a képviselők kérdései. A képviselők összesen 25 kérdést tehetnek fel: egy perc jut a kérdésre, ezt a biztosjelölt három perces válasza követi, majd a képviselőnek lehetősége van egyszer visszakérdezni. A meghallgatás végén a jelölt öt percben összegezheti mondandóját.

A bizottság elnöke és a képviselőcsoportok képviselői (ún. kooordinátorok) a csütörtökön 14 órakor ülnek össze, hogy kiértékeljék a biztosjelölt szereplését.

A koordinátorok az értékelés lezárulta után legfeljebb 24 órával nem nyilvános levélben tájékoztatják a Bizottsági Elnökök Értekezletét arról, hogy álláspontjuk szerint a jelölt alkalmas-e a Biztosi Testület tagjává válni, és elvégezni a rá bízott feladatot.

A végső értékelést az Elnökök Értekezlete végzi el november 21-én.  A Biztosi Testület jóváhagyásához a Parlament támogatása szükséges a leadott szavazatok egyszerű többségével, név szerinti szavazás során. A szavazásra november 27-én kerül sor.

A meghallgatásokról és az azt követő lépésekről további információ egy korábbi sajtóközleményben található.