• Oroszországnak abba kell hagynia a litván bírók ellen politikai okból indított büntetőeljárásokat 
  • A tagállamok és az Interpol hagyja figyelmen kívül az orosz letartóztatási parancsot 
  • Szorosabb együttműködésre és következetességre van szükség az Oroszországgal kapcsolatos uniós politikában 

Oroszország fejezze be a litván bírák jogtalan törvény elé citálását, az uniós tagállamok pedig utasítsanak el az ügyben bármilyen jogi segítséget Oroszországnak, kérte a Parlament.

A képviselők a csütörtökön 493 szavazattal, 43 ellenszavazat és 86 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásban felszólítják Oroszországot, hogy vessen véget a politikai indíttatású büntetőeljárásoknak, amelyek során olyan litván bírókat és ügyészeket fogtak perbe, akik a 1991. január 13-i vilniusi eseményeket követően 67 orosz, fehérorosz és ukrán állampolgárt Litvánia elleni háborús bűncselekmények elkövetésében találtak bűnösnek.

A Parlament elítéli az „elfogadhatatlan külső befolyásának", „politikai indíttatásúnak, és az alapvető jogelvek - különösen az igazságszolgáltatás függetlensége - megsértésének tekintett orosz lépést.

A képviselők arra kérik a tagállamokat, hogy ne továbbítsanak Oroszországnak semmilyen olyan személyes adatot, amely a litván bírák, ügyészek és nyomozók elleni büntetőeljárásokban felhasználható lenne, és tagadják meg jogsegély nyújtását ebben az ügyben. Az Unió tagállamai és az Interpol hagyjon figyelmen kívül minden, a vád alá helyezett litván tisztviselő ellen kiadott nemzetközi elfogatóparancsot, kérik a képviselők.

A Parlament nagyobb következetességet vár a tagállamoktól az Oroszországgal kapcsolatos politikában.


Háttér

MIután Litvánia kikiáltotta függetlenségét a Szovjetúniótól, 1991. január 13-án a szovjet hadsereg 14 békés civilt ölt meg és közel 800-at pedig megsebesített a vilniusi tévétoronynál.

A litván bíróság 2019. március 27-én hozott ítéletet a Litvánia elleni aggresszió ügyében, amelyben 67 embert háborús bűncselekményekben bűnösnek talált, köztük az akkori szovjet védelmi minisztert és a KGB korábbi parancsnokát.

Oroszország nem válaszolt a litván igazságszolgáltatás együttműködési kérésére. A vádlottak nagy részének perére ezért távollétükben került sor. Oroszország 2018-ban vágott vissza, amikor bűnügyi eljárást indított az 1991. január 13-i tragikus vilniusi eseményeket kivizsgáló litván bírák, ügyészek és nyomozók ellen.