A Parlament támogatja az európai zöld megállapodást, és még ambíciózusabb lépéseket vár  

Sajtóközlemény 
 
 
  • A képviselők üdvözlik az Uniót 2050-re éghajlatsemlegessé tevő tervet 
  • Ehhez 2030-ra magasabbra: 55 százalékra kell emelni a kibocsátáscsökkentési célt 
  • A Parlament támogatja a zöld megállapodás megvalósításához szükséges fenntartható beruházások tervét 
A klímasemlegesség érdekében zajló megújulóenergia-befektetéseknek munkahelyeket is teremteniük kell ©Shutterstock.com/Jodi C  

A képviselők támogatják az európai zöld megállapodást, de rámutatnak a kihívásokra, többek között a méltányos és szolidáris átállás és a magasabb köztes célkitűzések szükségességére.

A Parlament szerdán elfogadta az európai zöld megállapodásról alkotott álláspontját. A tervet Ursula von der Leyen bizottsági elnök egy decemberi parlamenti vita során mutatta be. A képviselők üdvözlik az európai zöld megállapodást, és támogatják a fenntartható beruházások ambíciózus és a hiányzó befektetések ösztönzését célzó tervét. Emellett megfelelő forrással ellátott, méltányos átállási mechanizmust is várnak.

Az üvegházhatásúgáz-kibocsátás csökkentésének felgyorsítása

A Parlament magasabb kibocsátáscsökkentési célt vár a Bizottságtól. A Parlament 2030-ra konkrétan 55 százalékkal csökkentené a káros gázok kibocsátását, szemben a Bizottság által javasolt „legalább 50 % (...), sőt, 55 % felé " céllal. A Parlament szerint az Uniónak jóval a novemberi ENSZ-éghajlatkonferencia előtt el kellene fogadnia ezt a célkitűzést. A képviselők 2040-re köztes célt határoznának meg, amely biztosítaná, hogy az Unió 2050-re valóban éghajlatsemleges lesz.

Mivel az éghajlatváltozást kezelni kívánó intézkedések világszerte eltérőek, az ebből fakadó széndioxidkibocsátás-áthelyezés megakadályozása érdekében a Parlament a WTO-szabályokkal összeegyeztethető, az importált fogyasztási cikkek  karbonintenzitását ellensúlyozó mechanizmus kidolgozását kéri.

A képviselők hangsúlyozzák: módosítani fognak minden hozzájuk érkező jogalkotási javaslatot annak érdekében, hogy az összhangba kerüljön a zöld megállapodás céljaival. 2021 júniusáig magasabb célértéket kell meghatározni az energiahatékonyság és a megújuló energiák terén, beleértve a kötelező nemzeti megújulóenergia-célértékek meghatározását, és felül kell vizsgálni az éghajlatváltozás és az energia területén létező jogszabályokat, teszik hozzá.

Az állásfoglalást 482 szavazattal, 136 ellenszavazat és 95 tartózkodás mellett fogadták el.

Pascal Canfin (RE, Franciaország), a Környezetvédelmi bizottság elnöke

„A Parlament nagy többséggel kiállt a Bizottság európai zöld megállapodása mellett, és üdvözli, hogy ezentúl egységes lesz az európai szakpolitikák és a zöld megállapodás célja. Ezentúl a zöld megállapodás keretén belül kell gondolkoznunk a mezőgazdasági, kereskedelmi, gazdaságirányítási és a többi szakpolitikáról" - mondta Pascal Canfin.