A Parlament nyárra kötelező szabályok benyújtását várja az egységes töltővel kapcsolatban 

Sajtóközlemény 
Plenáris ülés 
 
 
  • Sürgősen el kell fogadni az egységes töltőre vonatkozó előírásokat 
  • A fogyasztóknak biztosítani kell a lehetőséget, hogy választásuk fenntartható legyen 
  • Csökkenteni kell az elektronikus hulladékot Európában (2016-ban fejenként 16,6 kg e-szemetet termelt az EU) 
A képviselők már több mint tíz éve kérnek egységes töltőt a mobiltelefonokhoz, tabletekhez, e-olvasókhoz és egyéb hordozható készülékekhez  

A Parlament legkésőbb 2020 júliusáig várja a Bizottságtól az egységes töltő szigorúbb szabályzásáról szóló javaslatot.

„(S)ürgős uniós szabályozási intézkedésre van szükség" az elektronikus hulladék csökkentése érdekében, és azért, hogy a fogyasztók a fenntarthatóság szempontjából is megfelelő döntéseket hozhassanak, fogalmaztak a képviselők egy 582 szavazattal, 40 ellenszavazat és 37 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásban csütörtökön.


A Parlament a rádióberendezésekre vonatkozó 2014-es irányelvben már említett felhatalmazás elfogadását, vagy szükség esetén jogszabálytervezet benyújtását kéri a Bizottságtól legkésőbb 2020 júliusáig.


A Bizottságnak folyamatosan figyelnie kellene a piacot, és szükség esetén finomhangolni az egységes töltőre vonatkozó jogszabályokat annak érdekében, hogy azok ne akadályozzák az innovációt, vélik a képviselők. A Parlament hangsúlyozza: a kutatás és az innováció kiemelkedően fontos ahhoz, hogy a meglévő technológiák továbbfejlődhessenek, és hogy új megoldások jelenhessenek meg.


A Parlament az alábbiakat várja a Bizottságtól:


  • hozzon szabályokat annak biztosítására, hogy a különböző vezeték nélküli töltőket és a különböző mobilkészülékeket a lehető legnagyobb mértékben lehessen egymással használni;
  • vizsgálja meg, hogy egy esetleges jogszabály hatására nőne-e az uniós tagállamokban összegyűjtött és újrahasznosított vezetékek és töltők mennyisége; és
  • biztosítsa, hogy a fogyasztóknak ezentúl ne kelljen minden új mobilkészülékkel új töltőt is venniük: az egységes töltő bevezetésével egyidejűleg ki kell dolgozni egy stratégiát az új készülékek és az eddig velük járó töltők szétválasztására, fogalmaznak a képviselők, kiemelve ugyanakkor, hogy „el kell kerülni, hogy (a készülék és a töltő szétválasztása) esetlegesen árnövekedést eredményezzen a fogyasztók számára".

Az eldobott régi töltők becslések szerint évente csaknem 50 ezer tonna, vagyis fejenként több mint hat kg e-szemetet jelentenek. Európában 2016-ban összesen 12,3 millió tonna e-hulladék keletkezett, amelyből minden lakosra 16,6 kg jut. Az egyes készülékek rövid élettartama szintén az e-hulladék növekedését eredményezi, fogalmaz az állásfoglalás.


Háttér

képviselők a rádióberendezésekre vonatkozó 2014-es irányelvben már kérték egy egységes mobiltöltő kifejlesztését, és felhatalmazták a Bizottságot arra, hogy eljárjon az ügyben.

A Bizottság az egységes töltő kifejlesztésére ösztönözte az iparágat, de az ösztönzésen alapuló megközelítés az uniós törvényhozók szerint nem hozta meg a kívánt eredményt: a különböző gyártók önszorgalomból nem fejlesztenek ki egy általánosan használható töltőt. Némi előrelépés mégis történt, mondta a Bizottság a 2020. január 13-i plenáris vitán: míg 2009-ben több mint 30 féle töltő létezett, mára nagyjából három maradt.

Az európai zöld megállapodásról szóló állásfoglalásában a Parlament a körkörös gazdaságra vonatkozó nagyratörő akciótervet kért a Bizottságtól. A terv fókuszában a Parlament szerint az uniós gyártás és fogyasztás teljes környezeti hatásának és nyersanyag-felhasználásának csökkentése kell álljon, a fő célok pedig a hatékony forrásfelhasználás, a nulla környezetszennyezés, és a hulladékképzés elkerülése.

A Bizottság január 29-én fogadta el 2020-as munkaprogramját, amelyben 2020 harmadik negyedévére az egységes töltőre vonatkozó jogszabályjavaslat benyújtását ígéri.