Nem tudunk többet tenni kevesebből, mondták a képviselők a költségvetési vita során  

A Parlament csak olyan büdzséhez járul hozzá, amely összhangban áll Európa ambícióival, figyelmeztettek a képviselők szerdán az Unió 2021-27 közötti költségvetéséről rendezett vitában.

Ha az Unió költségvetéséről beszélünk, akkor egyúttal az Unió jövőjéről is beszélünk, fogalmaztak a képviselők a Tanácsot képviselő Nikolina Brnjac horvát kül- és európai ügyekért felelős államtitkár, és Ursula von der Leyen, a Bizottság elnöke részvételével megrendezett vitán.


A szerdai vita az Unió állam- és kormányfőinek február 20-i rendkívüli ülését előzte meg. A tagállami vezetők ezen az ülésen próbálnak közös álláspontot kialakítani a következő többéves európai pénzügyi keretről. 


A legtöbb képviselő szerint az uniós ambíciók - az éghajlatváltozás elleni küzdelem, a digitális és ökológiai átalakulás, az utóbbi társadalmi hatásainak mérséklése, és a régiók, városok, gazdálkodók, fiatalok, kutatók, vállalkozók folytatódó uniós támogatása - megvalósításához elengedhetetlen a megfelelő finanszírozás. Ha megvágott költségvetéssel indulunk neki a zöld megállapodás végrehajtásának, akkor más, sikeres uniós programok finanszírozását kell csökkentenünk, hangsúlyozták a képviselők. Mások szerint alaposabban át kellene nézni a létező uniós programokat, és szigorúbban kellene nyomon követni a pénzek elköltését.


A képviselők számára az uniós költségvetés új forrásainak megteremtése, és a források függővé tétele a jogállamiságtól egyaránt fontos ügyek.


A képviselőcsoportok vezérszónokai, a Bizottság és a Tanács felszólalásai az alábbi linkeken tekinthetők meg:


David Sassoli, az Európai Parlament elnöke

Nikolina Brnjac, a Tanács horvát elnöksége részéről

Ursula von der Leyen, a Bizottság elnöke

Manfred Weber (EPP, Németország)

Iratxe García Pérez (S&D, Spanyolország)

Dacian Cioloş(Renew, Románia)

Marco Zanni (ID, Olaszország)

Philippe Lamberts (Zöldek/EFA, Belgium)

Raffaele Fitto (ECR, Olaszország)

Dimitrios Papadimoulis (GUE/NGL, Görögország)

Johannes Hahn, a költségvetésért felelős biztos

Nikolina Brnjac, for the Croatian Presidence


A teljes vita felvételről


A vita magyar felszólalói

Gyöngyösi Márton (NI, Hungary)

Deutsch Tamás (EPP, Hungary)