• A Parlament elismeréssel adózik a koronavírus ellen küzdő egészségügyi dolgozóknak 
  • A teszteket, maszkokat és lélegeztetőgépeket az Unióban kellene gyártani és minden tagállamnak lehetőséget kellene adni a megvásárlásukra  
  • Több forrást kellene szánni a vírus elleni küzdelemben a közös kutatásra 
A képviselők több forrást kérnek a koronavírussal kapcsolatos kutatásokra ©JHDT Productions/Adobe Stock  

A Parlament kedden a Bizottság és a Tanács horvát elnöksége részvételével megvitatta a COVID-19 koronavírus-járványt, és hangsúlyozta: le kell lassítani a betegség terjedését.

Az egészségügyért és élelmiszerbiztonságért felelős biztos, Stella Kiriakidesz szerint a COVID-19 óráról órára változó közegészségügyi vészhelyzetet teremtett. A tagállamoknak a vírus terjedésének lassítása céljából a gócok elszigetelése a legfontosabb feladata, hiszen így bírkózhat meg az egészségügyi rendszer a helyzettel, és így minimalizálható a vírus hatása a gazdasági életre és a társadalomra.


Több képviselőcsoport vezetője a vírus által érintettekkel együttérzését, a megfertőződött betegekkel foglalkozó egészségügyi dolgozók felé pedig mély elismerését fejezte ki.


Többen kiemelték: szolidaritásra van szükség Európában, és többet kell áldozni a vírussal kapcsolatos kutatásokra. A szükséges orvosi berendezéseket, például teszteket, maszkokat és lélegeztetőgépeket az Unión belül kellen gyártani, és minden tagállamnak rendelkezésére kellene bocsátani.


Egyes képvisleők szerint közös európai kockázatfelmérésre van szükség ahhoz, hogy azonos intézkedéseket vezessenek be az azonos kockázati szinten álló helyeken. Többen felvetették: egységesíteni kellene a schengeni övezetbe való belépésre vonatkozó szabályokat.


A teljes vita itt tekinthető meg felvételről.

A vita magyar felszólalója

Tóth Edina (EPP)