Határlezárás: az Állampolgári jogi bizottság elnöke arányos lépéseket és uniós egyeztetést vár. ©Aliaksei Smalenski/Adobe Stock  

Az Állampolgári jogi bizottság elnöke, Juan Fernando López Aguilar (S&D, Spanylország) nyilatkozata a schengeni övezetben a koronavírus miatt bevezetett határellenőrzések kapcsán:

„Az elmúlt napokban több uniós tagállam újból belső határellenőrzést vezetett be a schengeni üvezeten belül, sőt, egyes utazók előtt le is zárták a határt. Más tagállamok is hasonló intézkedések bevezetését fontolgatják.

Az Állampolgári jogi bizottság elnökeként - bár teljességgel egyetértek azzal, hogy a koronavírus terjedésének megfékezése érdekében az egész társadalmat érintő, a társas érintkezést korlátozó védintézkedésekre van szükség - arra kérem a tagállamokat, hogy az arányosság és mindenekelőtt a tagállamok közötti szolidaritás, a diszkrimináció-mentesség és az alkalmazandó schengeni szabályok elveinek teljes tiszteletben tartása mellett hozzák meg intézkedéseiket. Kulcsfontosságú, hogy az intézkedések során ne tegyenek különbséget uniós állampolgárok között.

Kizárólag összehangolt lépések segítségével, és nem egyedi tagállami intézkedések révén kezelhetjük sikeresen a fennálló helyzetet.

Az Állampolgári jogi szakbizottság figyelemmel kíséri a fejleményeket és elvárja, hogy a Bizottság, a Tanács elnöksége és a tagállamok megvédjék a schengeni térség nyújtotta előnyöket.”

Háttér

Az Európai Parlament és a Tanács (EU) 2016/399 rendelete (2016. március 9.) a személyek határátlépésére irányadó szabályok uniós kódexéről (Schengeni határ-ellenőrzési kódex) lehetővé teszi, hogy közegészségügyi okokra való hivatkozással a külső schengeni határokon a belépést megtagadják (II. fejezet), de nem teszi lehetővé a belső határok ellenőrzésének visszaállítását ugyanilyen okokból (III. fejezet).