Az orvosi eszközök és védőfelszerelések zöld úton jutnak majd célba az egységes piacon ©Tina7si/Adobe Stock  

Az egységes piacon a COVID-19 járvány kezelésében alapvető fontosságú az alapvető áruk és a létfontosságú orvosi berendezések és védőfelszerelések folyamatos biztosítása.

A Parlament Belső piacért és fogyasztóvédelemért felelős bizottságának elnöke, Petra De Sutter (Zöldek/EFA, Belgium), és a Közlekdési bizottság elnöke, Karima Delli (Zöldek/EFA, Franciaország) üdvözölte az uniós közlekedési miniszterek gyors döntését arról, hogy a Tanács a Bizottság és a képviselők javaslatával összhangban támogatja a kiemelten fontos áruk (többek között élelmiszerek, orvosi berendezések és védőfelszerelések) szállítására fenntartott zöld út létrehozását. Az új, sürgős COVID-19 intézkedések célja az, hogy biztosítsák az egészség védelmét és az áruk és alapvető szolgáltatások elérhetőségét az Unió egységes piacán.

„Ugyan elsőre a határok hermetikus lezárása tűnhet a legbiztosabb megoldásnak arra, hogy megvédjük saját állampolgárainkat, azonban a helyi ellátás mindenhol a többi tagállamból érkező importáru zavartalan forgalmától függ. A legfontosabb áruk, például az élelmiszerek akadálytalan szállításának, és az életbevágóan fontos orvosi és védőfelszerelések zavartalan ellátásának biztosítása garantálja csak, hogy a válság nem fordul katasztrófába. Fel kell ismernünk, hogy mivel gazdaságilag egymásra vagyunk utalva, ezért közegészségügyi szempontból is egymástól függünk.

A következő napokban és hetekben az egészségünk megőrzése mellett az a legfontosabb, hogy fenntartsuk a gazdaság működését és biztosítsuk a zöld utat elsősorban az egészségügyi berendezések és védőfelszerelések számára' - mondta De Sutter, az orvosi berendezések biztosítása mellett vállalt tagállami elkötelezettségre utalva. 

A Közlekedési bizottság elnöke, Karima Delli szerint a válság megoldásában kulcsszerepet játszik az, hogy a határok akadálytalanul átjárhatóak maradjanak, és a tagállamok egyeztessenek egymással. „Meg kell találnunk a módját, hogy a szállítási rendszereink továbbra is működjenek, csökkenjen a várakozási idő, és pénzt és időt takaríthassunk meg. Készen állunk a közös és gyors fellépésre, és kiállunk a sofőrökért és az egész szállítmányozási ágazatért, akik fáradhatatlanul dolgoznak azon, hogy a válság alatt is mozgásban maradjanak az árucikkek" - mondta Delli.

„A szellemjáratokat leállító intézkedéseket azonnal életbe kell léptetni. A légitársaságoknak garantálni kell, hogy később is megkapják a résidőket. Csak így előzhető meg, hogy üresen járjanak a repülők Európában" - tette hozzá.