A Parlament elnöke, David Sassoli nyilatkozata az Európai Parlament válaszáról a COVID-19 válságra

Az Európai Parlament képviselőcsoportjainak vezetőivel folytatott videókonferenciát követően a Parlament elnöke rendkívüli plenáris ülést hívott össze március 26., csütörtökre. Az ülés a COVID-19 járvány kezeléséhez szükséges intézkedések jóváhagyására szolgál. Ez lesz az első plenáris ülés, ahol távszavazással döntenek.

A videókonferenciát követően Sassoli elnök a következő nyilatkozatot tette:


„Együttérzésemet szeretném kifejezni a betegségben szenvedőknek és azoknak, akik elvesztették szeretteiket. A járvány ellen a frontvonalon küzdők iránt pedig csodálatomat és támogatásomat szeretném kinyilvánítani.


Megmozdult Európa. Szembenézve a drámai helyzettel, lép az Európai Unió, feladatának tekintve az emberéletek védelmét, az emberek megélhetésének biztosítását, és a stabilitás fenntartását mindenki számára. Meg kellett küzdenünk a nemzeti önzéssel, de mostanra egyértelművé vált, hogyan kezeljük ezt a vészhelyzetet.


Az Európai Központi Bank 750 milliárd euró rendelkezésre bocsátásáról szóló tegnap éjjeli döntése kiegészíti a Parlament további lépésekre vonatkozó kéréseit, a Bizottság javaslatait és a tagállami intézkedéseket. Ilyen lépés lehet például 500 milliárd euró mobilizálása az Európai Stabilitási Mechanizmusból, azaz a mentőalapból. A beavatkozás értéke a két billió eurót is elérheti. Ez mindennél jobban megmutatja az európai szolidaritás erejét. A segítség nagyobb, mint a Marshall-terv volt, amely a második világháború után segített Európának az újjáépítésben.


Az összeg segít a COVID-19 következményeinek korlátok közé szorításában, és támogatja a hatékony védőoltásért zajló kutatásokat. Támogatást nyújt a gazdaságainknak és az európai szociális védelmi rendszernek. Megvédi a munkahelyeket, vállalkozásokat, és garantálja, hogy a családok nem maradnak egyedül a nagy kihívást jelentő időszakban.

Ebben a szakaszban az egészségügyi intézményeinkben szükséges forrást biztosítja, azoknak az orvosokak és egészségügyi munkatársaknak segít, akik hatalmas erőbedobással és nagylelkűséggel dolgoznak mások életének megmentésén. Az Unió senkit nem hagyhat magára. Senki nem fog egyedül maradni.

Az Európai Parlament szintén teszi a dolgát. Szilárdan hiszem, hogy az Európai Parlamentnek nyitva kell maradnia, mert a demokráciát nem állíthatja meg egy vírus. Mi vagyunk az egyetlen, az európaiak által megválasztott intézmény, és mi továbbra is képviselni és védeni szeretnénk a választóinikat.

Ezért döntöttem úgy, hogy az Európai Bizottság által javasolt vészintézkedések elfogadása céljából rendkívüli ülést hívok össze március 26-ra, csütörtökre. Ez lesz az első plenáris ülés, amelyen a távolból lehet szavazni. Vészhelyzetben minden rendelkezésre álló lehetőséget ki kell használnunk.

Nehéz időket élünk. Közel akarunk maradni azokhoz a családokhoz, akik elveszítették szerettüket, azokhoz, ahol betegek vannak, és minden európaihoz, aki félelmet érez. Minden energiánkkal a közös felelősségre kell figyelmeztetnünk. Európa csak akkor lesz sikeres, ha együtt lépünk, bátran és egymást támogatva."