Az EP a magyar demokrácia mellett a COVID-19 járvány idején is 

Sajtóközlemény 
 
 
  • Az Állampolgári Jogi Bizottság aggasztónak találja a „veszélyhelyzet" kiterjesztését 
  • Az Európai Bizottságnak meg kellene vizsgálni a javasolt intézkedések összeegyeztethetőségét az Unió alapértékeivel 
  • A tagállamok még nehéz időszakban is felelősséggel tartoznak az alapvető jogok, a jogállamiság és a demokratikus jogok tiszteletben tartásáért és védelméért 

Az Állampolgári Jogi Bizottság hangsúlyozza, hogy a magyar kormány által a COVID-19 járványra válaszul javasolt rendkívüli intézkedéseknek tiszteletben kell tartania az Unió alapértékeit.

Juan Fernando López Aguilar (S&D, Spanyolország), az Állampolgári Jogi Bizottság elnöke az alábbi nyilatkozatot tette azzal kapcsolatban, hogy a magyar kormány a végrehajtói hatalmát kiterjesztve rendeletekkel irányítana egészen addig, amíg az országban a kormány által bejelentett „veszélyhelyzet" életben marad:


„Az Állampolgári Jogi Bizottság nevében aggodalmamat szeretném kifejezni azzal kapcsolatban, hogy a magyar Országgyűlés szavazni szándékozik a 'veszélyhelyzet' meghosszabbításáról és a büntető törvénykönyv megváltoztatásáról. Elismerjük, hogy a tagállamok felelőssége, hogy ebben a nehéz időszakban védelmükről gondoskodjanak, azonban az intézkedéseknek minden esetben biztosítaniuk kell az alapvető jogok, a jogállamiság és a demokratikus alapelvek érvényesülését.


Ezért felszólítjuk a Bizottságot, hogy vizsgálja meg, vajon a javasolatok összhangban állnak-e az Európai Unióról szóló szerződés 2. cikkével, és emlékeztetjük a tagállamokat, hogy mind felelősséggel tartoznak ezen közös értékek tiszteletben tartásáért és védelméért."

Háttér

A magyar kormány március 23-án, hétfőn a sürgős, kivételes eljárásban benyújtott, négyötödös többséget igénylő törvénytervezete felhatalmazná a kormányt arra, hogy az országot rendeletekkel irányítsa a veszélyhelyzet időtartama alatt. Bár a törvénytervezetet nem fogadta el az Országgyűlés, a Fidesz-KDNP kormány a következő kedden a kétharmados többségét kihasználva már elfogadhatja azt.