A képviselők nagyobb szerepet adnának az Uniónak a közegészségügy terén 

Sajtóközlemény 
Plenáris ülés 
 
 
A képviselők szélesebb felhatalmazást kérnek az Uniónak a koronavírus-járványhoz hasonló közegészésgügyi vészhelyzetetk kezelésére  

A koronavírus-járvány megmutatta, hogy az Uniónak hatékonyabb eszközökre van szüksége a közegészségügyi vészhelyzetetek kezeléséhez, mondták a képviselők egy szerda esti vita során.

Az Unió közegészségügyi stratégiájáról készült parlamenti állásfoglalásról szóló pénteki szavazás előtt a képviselők a Sztella Kiriakidész egészségügyi biztossal és a Tanács képviselőjével lezajlott plenáris vita során a megfelelő tanulságok levonását sürgették a koronavírus-járvány kezeléséből. Többen amellett érveltek, hogy jóval szélesebb felhatalmazást kell adni az Uniónak az egészségügy terén.

Ugyan a járványnak még messze nincs vége, biztosítani kell, hogy az egészségügyi rendszerek Unió-szerte jobban felszereltek legyenek, és jobban együttműködjenek egymással a jövőbeli egészségügyi válságok során, figyelmeztettek a képviselők. Egyetlen tagállam sem képes egyedül megbirkózni egy koronavírus-járványhoz hasonló problémával.

Több képviselő szerint a szélesebb körű uniós közegészségügyi jogosítványnak az elérhető árú gyógyszerek és védőfelszerelések terén felmerülő hiány kezelésére és a kutatás támogatására is ki kell terjednie.

Egyes képviselők megerősítenék az Unió két közegészségügyi ügynökségét, az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központot és az Európai Gyógyszerügynökséget, míg mások közös uniós egészségügyi minimumszintek és közös uniós egészségügy mellett érveltek.

Az állásfoglalásról péntek délután szavaz a Parlament, az eredményeket 18:00 órakor jelentik majd be.

Háttér

Az Unióban a közegészségügy átalában, és konkrétan az egészségügyi rendszerek fealdata a tagállamok felelősségi körébe tartozik. Az Unió azonban fontos szerepet játszik a közegészségügyi helyzet javításában, a betegségmegelőzésben és kezelésben, az ártalomforrások mérséklésében, és az egészségügyi stratégiák tagállamok közötti harmonizációjában.

A Parlament következetesen a koherens uniós közegészségügyi politika létrehozása mellett érvelt, az uniós hosszú távú költségvetés koronavírus-járványt követő felülvizsgálatáról és a gazdaságélénkítő programról szóló állásfoglalásában pedig önálló európai egészségügyi program létrehozása mellett álltak ki a képviselők.

A Bizottság azóta a 2021 és 2027 közötti időszakra a Next Generation EU helyreállítási terv részeként egy 9,4 milliárd eurós költségvetésű, EU4Health nevű program létrehozására terjesztett be javaslatot.

A vita magyar felszólalói

Ujhelyi István (S&D)

Tóth Edina (EPP)

A teljes vita itt tekinthető meg.