Az adófizetőknek jár az uniós költségvetés és a jogállamiság hatékony védelme 

Sajtóközlemény 
Plenáris ülés 
 
 
Ez EP-ben az EU-pénzeket a jogállamiság tiszteletben tartásához kötő legújabb javaslatokról vitáztak a Tanáccsal és a Bizottsággal ©EP2020  

A képviselők szerint a Tanács legújabb javaslata nem megy elég messzire azon feltételek megállapításában, amelyek az uniós kifizetéseket a jogállamiság tiszteletben tartásához kötik.

Egy hétfő esti plenáris vitában a legtöbb képviselő bírálta a „jogállamisági mechanizmusról" a múlt héten kialakított tanácsi álláspontot, mivel az a gyakorlatban soha nem lenne alkalmazható, vélik a képviselők. Egyes országokban folyamatosan megsértik a jogállamiságot és elterjedt a korrupció, ezért az Unió tartozik azzal a polgárainak, hogy hatékonyan megvédi az adófizetők által finanszírozott költségvetést. Több képviselő egyenesen azt kérte, hogy hagyja abba az EU az alapvető jogokat megsértő tagállamok pénzelését.


Egyes képviselők a Tanács német elnökségét és az Európai Bizottságot hibáztatták azért, hogy azok olyan rendszert javasoltak, amely alapján egyes konkrét tagállamok válnak támadhatóvá.


A Tanács részéről Michael Roth kiemelte, hogy a Tanács és a Parlament végre egyetért abban, hogy szükség van egy eszközre a költségvetés védelmében. Hozzátette: a javaslattal a Tanács minden tagállama egyetért, és most jött el az egyedülálló alkalom, hogy a tárgyalófelek végre közösen megállapodjanak a szabály konkrét tartalmában. Roth arra kérte a Parlamentet, hogy segítsen a jogalkotók álláspontjának közelítésében, és reményét fejezte ki, hogy a Parlament hozzájárul az eszköz gyors elfogadásához.


A Tanács elnökségének és az Európai Bizottság képviselőjének nyitóbeszéde az EbS+ csatornán tekinthető meg.

A képviselőcsoportok felszólalói első körének beszédei itt.

A teljes vita itt tekinthető meg (magyar tolmácsolással).

A vita magyar felszólalója: Cseh Katalin (Renew)

Folytatódnak a tárgyalások az Unió következő hosszú távú költségvetéséről és a saját forrásokról

Hétfőn a többéves pénzügyi keretről (az MFF-ről) és a saját forrásokról tárgyaló parlamenti küldöttség tagjai és a Tanács képviselői hatodik alkalommal ültek tárgyalóasztalhoz a következő hosszú távú uniós költségvetésről és az új költségvetési bevételi forrásokról szóló tárgyalásokhoz. Sem a 15 kiemelt program finanszírozásának megemelésében, sem más kérdésekben nem történt áttörés.

A tárgyalás után a parlamenti delegáció sajtótájékoztatót tartott. Az ott elhangozttakról itt találhat videóösszefoglalót (angolul).

A tárgyalódelegáció legutóbbi sajtóközleménye itt olvasható (angolul).