Koronavírus: a képviselők a digitális szakadék felszámolását várják az oktatás területén 

Sajtóközlemény 
 
 
  • a koronavírus-válság komoly különbségeket hozott a felszínre az oktatáshoz való hozzáférés területén az Unióban 
  • az oktatás területén jelentkező digitális szakadék megszüntetését a legfontosabb ügyek között kellene kezelni 
  • Az Erasmus+ program költségvetését háromszorosára kell emelni 

A képviselők az oktatás területén kialakult digitális szakadék megszüntetését kérik: a különbségeket csak súlyosbító járvány miatt sokan kimaradnak az iskolai oktatásból az Unióban.

A képviselők csütörtökön 593 szavazattal, 58 ellenszavazat és 36 tartózkodás mellett fogadták el az állásfoglalást.


Legyen mindenki számára valós opció a digitális oktatás


A képviselők bírálják, hogy még mindig súlyos eltérések tapasztalhatók abban, hogy Európa szerte a tanulók hogyan férnek hozzá az oktatáshoz: egyes tagállamokban az iskolások 32 százaléka hónapokon át nem jutott oktatáshoz. Ez pedig valószínűleg csökkenteni fogja az érintett generáció jövőbeli jövedelmi szintjét, és potenciálisan negatív hatással lesz az egész Unió produktivitásának növekedésére és versenyképességére.


A digitális szakadék felszámolását ezért sürgősen el kell kezdeni, vélik a képviselők, akik felszólítják a Bizottságot, hogy kezelje kiemelten a digitális infrastruktúrára és felszerelésre irányuló beruházásokat, különösen a távoli és a vidéki területeken. Emellett a tanárok megfelelő digitális képzésére és segítésére is forrásokat kell elkülöníteni annak érdekében, hogy az oktatók jól boldoguljanak az új technológiákkal.


Victor Negrescu (S&D, Románia), a Kulturális és Oktatási bizottság alelnöke szerint


„Megérkezett Európába a járvány második hulláma, és több ország még mindig felkészületlen. Többet kell tenni a mindenki számára hozzáférhető minőségi oktatás és képzés biztosításáért, és ehhez befektetésre van szükség. Nagyon sajnáljuk, hogy a Tanács az oktatást és képzést támogató programok megvágását javasolja. Megismételjük, hogy az Erasmus+ program költségvetésének megháromszorozását kérjük. A tagállamokat emellett az oktatási kiadásaik emelésére buzdítjuk. A Bizottságnak a helyreállítási tervekben kiemelten kell kezelnie az oktatás területét célzó befektetéseket" - fogalmazott a román szocialista képviselő a Kulturális és Oktatási Bizottság nevében a szavazást megelőző vitán a plenárison.


Európai oktatási térség

A képviselők bírálják, hogy a válság idején nem létezett európai szintű koordináció és a tagállamok nem cseréltek tapasztalatot a bevált gyakorlatokról. Az Uniónak aktívabban kellene egyeztetni a tagállamok között, fogalmaznak. A képviselők szerint szakpolitikai keretet kellene biztosítani a tagállamoknak a tapasztalatcserére, az európai oktatási térségnek pedig „egy átfogó elveken alapuló laza jövőképből mérhető célkitűzéseket tartalmazó konkrét munkaprogrammá" kell alakulnia.

Sabine Verheyen (EPP, Németország) jelentéstevő szerint

„Üdvözöljük a Bizottság szeptember végén bemutatott oktatási csomagját, azonban ez csak az első lépés. Eljött az idő, hogy az európai oktatási térségről és az átalakított digitális oktatási akciótervről alkotott elképzelések konkrét lépésekben és a hozzájuk rendelt forrásokban öltsenek testet" - mondta a német néppárti képviselő a szavazást követően.

Háttér

Az UNESCO szerint a koronavírus-járvány első időszakában a digitális oktatáshoz való hozzáférés még a világ legfejlettebb országaiban is csak 90 százalék körül volt, tehát a diákok tíz százaléka ott is kimaradt. Az alacsony jövedelmű országok kevesebb mint 25 százalékában biztosítottak egyáltalán valamilyen fajta távoktatást.