További 47,5 milliárd euró a koronavírus-járvány hatásainak helyi kezeléséhez 

Sajtóközlemény 
Plenáris ülés 
 
 
  • Támogatás a 2020. február 1. és 2023. december 31. között indított projektekhez 
  • A REACT-EU csomag forrásait az uniós strukturális alapokon keresztül kezelik majd a tagállamok 
  • A legfőbb címzettek a válságot leginkább megszenvedő gazdasági ágazatok 
A REACT-EU forrásai a járvány miatti leállás által legsúlyosabban érintett ágazatokat és dolgozókat segíti. European Union 2020 - EP  

A képviselők további járványhelyzeti támogatást adnának az egészségügyi ellátórendszerekre és a társadalomra nehezedő nyomás regionális szintű enyhítéséhez.

A Parlament elfogadta a REACT-EU elnevezésű intézkedéscsomagot, amely 47,5 milliárd euróval segíti az Európai Unió régióit a járványügyi válság közvetlen hatásainak ellensúlyozásában. A javaslatot a képviselők 654 szavazattal, 23 ellenében és 17 tartózkodás mellett fogadták el.


A forrásokat az Európai Unió a strukturális alapokon keresztül teszi hozzáférhetővé: 2021-ben 37,5 milliárd eurót, 2022-ben pedig 10 milliárd eurót. A támogatásra visszamenőlegesen is lehet pályázni, mert az a 2020. február 1-je óta indított projektekhez is kérhető. A forrásokat 2023 végéig lehet felhasználni.


A REACT-EU céljaira a tagállamok az Európai Szociális Alap (ESZA), a leginkább rászoruló személyeket támogató európai segítségnyújtási alap (FEAD), az ifjúsági foglalkoztatási kezdeményezés és a határokon átívelő együttműködés (Interreg) keretében nyújthatnak finanszírozást. A pénzből olyan beruházásokat kell majd támogatniuk, amelyek a világjárvány gazdasági következményeit leginkább megsínylő ágazatokat segítik.

A november 18-i politikai megállapodás részleteiről itt lehet bővebben olvasni.

A keddi vitában nem szólalt fel magyar képviselő.


Háttér


A REACT-EU a Bizottság javaslata a járvány gazdasági és társadalmi következményeinek kezelésére, amelyet a 2014 és 2020 közötti időszak kohéziós politikáját szabályozó közös rendelkezésekről szóló rendelet módosításával nyújtott be.


A kohéziós politika terén korábban már született két javaslat: a koronavírusra való reagálást célzó beruházási kezdeményezés (CRII) és a koronavírusra való reagálást célzó, kiterjesztett beruházási kezdeményezés (CRII+), amelyek a helyreállítás megkönnyítése érdekében egyszerűsítettek a regionális szintű közkiadásokra vonatkozó szabályokon. A jelenlegi módosítás ezeket egészíti ki. A REACT-EU forrásait a „Next Generation EU”, azaz az Európai Helyreállítási Eszköz fedezi majd.