Agrárpolitika 2021-22-ben: a képviselők elfogadták az átmeneti szabályokat és a 8 milliárd eurós helyreállítási támogatást 

Sajtóközlemény 
Plenáris ülés 
 
 
  • az uniós mezőgazdasági és vidékfejlesztési támogatások megszakítás nélkül folytatódnak 
  • a gazdálkodók, élelmiszertermelők és vidéki kezdvezményezettek uniós helyreállítási támogatáshoz jutnak 
  • az átmenet két évig tart, ezalatt a helyreállítási források teljes egészét kiosztják 

A képviselők a jelenlegiről a következő uniós agrárpoltikára való zökkenőmentes váltást garantáló szabályokról, és nyolc milliárd euró agrártámogatásról döntöttek.

A szerdán 653 szavazattal, 19 ellenszavazat és 22 tartózkodás mellett elfogadott új uniós törvény 2022 végéig hosszabbítja meg a jelenleg is futó közös mezőgazdaságpolitika szabályait. Így megszakítás nélkül folytatódhatnak a gazdálkodóknak és a vidékfejlesztési kedvezményezetteknek járó kifizetések.


A tagállamok a képviselők döntésének köszönhetően megkönnyíthetik a kedvezőtlen időjárás, növény- és állatbetegségek vagy kártevő fertőzés okozta súlyos bevételkieséssel szembenéző gazdálkodók támogatását. A Parlament olyan intézkedésekhez ragaszkodott, amelyek nagyobb mozgásteret adnak a tagállamoknak a gazdálkodók támogatásában, különösen a koronavírus-válsággal kapcsolatban.


A képviselők emellett meghosszabbították az éghajlatváltozási és környezeti szempontból kedvező, vagy biogazdálkodásra fókuszáló, többéves vidékfejlesztési proketek időtartamát, amelyek így három évnél hosszabb ideig is tarthatnak. Emellett az állatjóléti projekteket is felvették ebbe a csomagba.


Gyorsabban a gazdálkodókhoz jut a nyolc milliárd eurós segély


A Parlament és a Tanács között született, és most hivatalosan is elfogadott megállapodásnak azok a szabályok is részét képezték, amelyek meghatározzák, hogy a gazdálkodók, élelmiszergyártók és vidéki régiók hogyan használhatják fel a koronavírus-járvány miatti támogatásként a következő két évben rendelkezésre álló nyolc milliárd eurót.  A forrás mintegy 30 százaléka 2021-ben, a többi 70 százalék pedig 2022-ben válik elérhetővé.


A képviselők elérték, hogy a helyreállítási támogatás legalább 37 százaléka a biogazdálkodást művelőknek, az éghajlatváltozási és környezetvédelmi projektekre és állatjólétre jusson. Az alap legalább 55 százalékából a gazdálkodásokat ellenállóbbá, fenntarthatóbbá, és a digitális kornak megfelelővé alakító befektetéseket és a fiatal gazdálkodók által indított gazdálkodásokat kell finanszírozni.


Az uniós helyreállítási csomaggal kapcsolatban létrejött megállapodásról itt olvashatók további részletek (angolul).


A jelentéstevők szerint


Elsi Katainen (Renew, Finnország), az átmeneti uniós mezőgazdaságpoltikai szabályokkal foglalkozó jelentéstevő: „A ma jóváhagyott, új uniós jogszabály kifejezetten fontos a gazdálkodók számára, hiszen a következő két évre jogbiztonságot nyújt, és támogatást ad a válság sújtotta élelmiszer-ágazatnak. Biztonságos átmenetet biztosít a jövőbeli új szabályok felé, közben pedig az állami közigazgatásnak és a gazdálkodóknak is elegendő idejük lesz felkészülni a 2022-ben induló, megreformált uniós agrárpolitikára."


Paolo De Castro (S&D, Olaszország), az uniós helyreállítási segéllyel foglalkozó jelentéstevő: „Nem pusztán a status quo meghosszabbításáról van szó. Gazdálkodóinknak, élelmiszertermelőinknek és a vidéki közösségeknek hasznos eszközkészletet és a hozzájuk kapcsolódó forrásokat adunk arra, hogy növeljék vállakozásaik ellenállóképességét, fenntarthatóságát, és digitalizáltságát annak érdekében, hogy az ágazat aktívabban kivegye a részét az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodásból és a káros hatások enyhítéséből."

A keddi vitában nem szólalt fel magyar képviselő.


A következő lépés


A képviselők és a tagállamok által elfogadott, és most a Parlament által támogatott szöveget a hatályba lépése előtt még a Tanácsnak is hivatalosan el kell fogadnia.


Háttér


A rendelettervezet a második azon két javaslat közül, amellyel a Bizottság zökkenőmentes átmenetet biztosít a 2022. utáni időszakra vonatkozó közös agrárpolitika felé. Az átmenetre vonatkozó szabályok első csomagját 2019 decemberében fogadta el a Parlament.

A 2022. utáni időszak uniós agrárpolitikájának reformjáról szóló, a Tanács és a Parlament közötti tárgyalások jelenleg is zajlanak.