Ülésnyitás - március 24-25-i plenáris ülés 

Sajtóközlemény 
Plenáris ülés 
 
 
Az EP elnöke a kínai szankciókról és az 1949-es balti deportálásokról szólt © European Union 2021 - EP  

Az EP elnöke, David Sassoli a plenáris ülés megnyitásakor szerdán elítélte a kínai szankciókat, majd egy perces néma csenddel emlékezett az 1949-es szovjet deportálások áldozataira.

A Parlament továbbra is az emberi jogok elkötelezett védelmezője marad az Unióban és világszerte, mondta Sassoli elnök annak kapcsán, hogy hétfőn Kína öt parlamenti képviselő és a Parlament Emberi Jogi Albizottsága ellen hétfőn szankciókat vezetett be.


A megtorló intézkedések elfogadhatatlan választ jelentenek a Parlament jogos aggályaira a kínai emberi jogok megsértésével kapcsolatban, tette hozzá, majd támogatását fejezte ki a szankciók által érintetteknek.


A Kínai Népköztársasággal fenntartott kapcsolatokért felelős delegáció elnöke, Reinhard Bütikofer (Zöldek/EFA, Németország) szerint a szankciók jól illusztrálják, hogy az uniós értékek fenntartása minden eddiginél fontosabb. A képviselő az uniós intézmények elleni támadásként értékelte a szankciókat, és megerősítette: az Unió továbbra is egységesen kiáll a szólásszabadság mellett.


Az Emberi Jogi Albizottság elnöke, Maria Arena (S&D, Belgium) hangsúlyozta, hogy az Uniónak kötelessége megvédeni az emberi jogokat. „Nem hallgattathatnak el minket" - mondta, hozzátéve, hogy nem szabad magára hagyni a demokráciáért kiálló mozgalom tagjait és az emberi jogok érdekében fellépőket.


Március 25. a gyász és az emlékezés napja, amelyen észtek, lettek és litvánok 1949-es, tömeges szibériai szovjet deportálására emlékezünk, mondta a Parlament elnöke. Kevesen tértek vissza közülük, tette hozzá Sassoli, aki egy perces néma csenddel emlékezett az áldozatokra. Soha többé nem fordulhatnak elő ilyen jogsértések, mondta végezetül.