Európai ifjúsági rendezvény: a fiatalok Európa jövőjével kapcsolatos legfontosabb javaslatai 

Sajtóközlemény 
 
 
  • Az Európa minden sarkából Strasbourgbam összegyűlt fiatalok arról beszélgettek, hogy hogyan nézzen ki a jövő Európája 
  • A konkrét javaslataikkal hozzájárulnak az Európa jövőjéről zajló konferenciához 
  • Tízezer résztvevő, kétezer ötlet, 160 program a rendezvényen 
Az EYE2021 rendezvényen tízezren vettek részt személyesen vagy online © European Union 2021 - EP  

Újrahasznosítás, többnyelvűség, jogállamiság és föderális Európa: e témák köré csoportosultak a tízezer résztvevős ifjúsági rendezvény legfontosabb javaslatai Strasbourgban.

Az Európai ifjúsági rendezvény, az EYE2021 október 8-9-én 5.000 európai fiatal személyes jelenlétében és további 5.000 online résztvevővel zajlott az Európai Parlament strasbourgi épületében és annak környékén. A résztvevők több mint kétezer ötletet vitattak meg azzal kapcsolatban, hogy hogyan lehetne alakítani Európa jövőjét.

További tények és adatok az EYE2021-ről (angolul)

A fiatalok javaslatai az Európa jövőjéről rendezett konferencián

A konferencia keretében idén májustól kezdve különböző páneurópai ifjúsági szervezetekkel együttműködésben a youthideas.eu oldalon gyűjtötték össze a kétezer vitára bocsátott javaslatot.

A EYE2021 résztvevői konkrét javaslatokat fogalmaztak meg azzal kapcsolatban, hogy legyen egyszerűbb az újrahasznosítás az Unióban, legyen hatékonyabb az úgynevezett hetes cikk szerinti, az uniós értékek védelmét célzó eljárás, és hogy a többnyelvűség elősegítésére alakítsák át az iskolai nyelvtanítást. A fiatalok az éghajlatváltozást, a koronavírus-járványt és a nemzetközi biztonsági kockázatokat nevezték meg az Unió előtt álló legfontosabb kihívásoknak, és szorosabban integrálódott, föderális Európára tettek javaslatot. Emellett hangsúlyozták: a vállalatoknak felelősséget kell vállalniuk tevékenységüknek az éghajlatra gyakorolt hatásáért.

A hétvégi EYE2021 rendezvényen legnépszerűbbnek bizonyult 20 javaslatról az Európa jövőjéről szóló konferencia következő plenáris ülésén, október 22-23-án mutatnak be összefoglalót.