Sassoli elnökre emlékezik a plenáris ülés 

Sajtóközlemény 
 
 
A Parlament hétfőn ünnepélyes keretek között emlékezik David Sassoli elnökre  

Az Európai Parlament elnöke, David Sassoli január 11-én hunyt el. A Parlament jövő hétfőn, Strasbourgban tiszteleg emléke előtt.

David Sassoli ma a korai órákban hunyt el az olaszországi Avianóban, ahol december 26. óta kórházban kezelték. David Sassoli 2009 óta volt az Európai Parlament képviselője, 2019 júliusa óta pedig elnöke.

A járvány alatt Sassoli elnök döntött a Parlament működéséhez szükséges rendkívüli intézkedések bevezetéséről, amelynek köszönhetően a Parlament végig elláthatta a Szerződések által meghatározott feladatait. David Sassoli elnök az Unió hosszú távú költségvetése és a hatékony helyreállítási eszköz elfogadásában is kulcsszerepet játszott. Az elnök szolidaritásból is példát mutatott akkor, amikor a járvány kezdetekor megnyitotta a parlamenti épületeket az erőszak áldozatául esett nőket segítő jótékonysági szervezetek előtt, amelyek szállást és ellátást biztosítottak a rászorultaknak. Sassoli elnök arra törekedett, hogy az általa vezetett intézmény okuljon a járványból, ezért a parlamenti demokrácia átgondolását és megerősítését célzó vitafolyamatot indított el.

Sassoli elnök elkötelezett európaiként néhány hete az Európai Tanács decemberi ülése előtt kijelentette: „Európának főként és mindenekelőtt reményre van szüksége. A reménynek úgy adhatunk alapot, ha három cél megvalósításán kezdünk el dolgozni: az innovatív Európán, a védelmet nyújtó Európán, és az utat mutató Európán."

Megemlékezés

Január 17-én, hétfőn, a strasbourgi plenáris ülés megnyitásakor a Parlament Sassoli elnök emléke előtt tisztelegve megemlékezést tart. A megemlékezésen részt vesz Enrico Letta korábbi parlamenti képviselő és volt olasz miniszterelnök.

David Sassolit Rómában, az önkormányzati palota Protomoteca termében ravatalozzák fel január 13. csütörtökön 10-18 óra között. A temetési szertartást január 14-án délben tartják a Santa Maria degli Angeli bazilikában.

Az EP új elnökének megválasztása

A Parlament Eljárási szabályzatának 20. cikke alapján az új elnök megválasztásáig átmenetileg az intézmény első alelnöke tölti be az elnöki posztot. A Parlament elnökének megválasztására a Sassoli elnök halála előtti eredeti terveknek megfelelően jövő kedden kerül sor a strasbourgi plenáris ülésen. Az elnök megválasztása után a Parlament új alelnököket és quaestorokat is választ a 9. parlamenti ciklus második felére.


Kapcsolatok: