Kőolaj, szén, nukleáris fűtőanyag és földgáz: teljes orosz importembargót követel a Parlament 

Sajtóközlemény 
 
 
  • Az ENSZ által felállítandó különbíróságnak kellene kivizsgálnia az Ukrajnában elkövetett háborús bűnöket 
  • Fokozni kell a fegyverszállításokat Ukrajnának, hogy az ország megvédhesse magát 
  • A tömegpusztító fegyverek esetleges orosz használatára a lehető legkeményebben választ kell adni 

A Parlament felháborodásának adot hangot az orosz hadsereg által elkövetett kegyetlenségek láttán, és a háborús bűnök elkövetőinek felelősségrevonását követeli.

A csütörtökön 513 szavazattal, 22 ellenszavazat és 19 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásban a képviselők további büntetőintézkedések mellett érvelnek, többek között az orosz kőolaj-, földgáz-, szén- és nukleárisüzemanyag-import azonnali, teljes körű embargóját követelik.

Ezt egy olyan tervnek kell kísérnie, amely garantálja Európa energiaellátásának biztonságát, valamint egy stratégiának, amelynek értelmében az EU akkor vonja vissza a szankciókat, ha „Oroszország lépéseket tesz Ukrajna nemzetközileg elismert határain belüli függetlenségének, szuverenitásának és területi integritásának helyreállítása érdekében, és csapatait teljesen kivonja Ukrajna területéről".

Oroszországot ki kell zárni a G20-ból és egyéb multilaterális szervezetekből

Az Uniónak és az EU nemzetközi szövetségeseinek mindenekelőtt teljes egészében és hatékonyan végre kell hajtania a meglévő szankciókat, hangsúlyozzák a képviselők. Felszólítják a tagállamokat, hogy zárják ki Oroszországot a G20-ak közül és más nemzetközi szervezetekből, többek között az ENSZ Emberi Jogi Tanácsából, az Interpolból, a Kereskedelmi Világszervezetből, az UNESCO-ból. Ez „fontos jele lenne annak, hogy a nemzetközi közösség nem fog visszatérni az agresszor állammal folytatott szokásos üzletmenethez”. A Parlament sajnálatosnak tartja, hogy „egyes uniós tagjelölt országok nem igazodnak az uniós szankciókhoz”.

A Parlament a szankciók hatékonyságának növelése céljából azt kéri, hogy az összes orosz bankot zárják ki a SWIFT-rendszerből, az orosz hajók ne léphessenek be az EU felségvizeire és ne köthessenek ki uniós kikötőkben, és orosz és belarusz közúti áruszállítók ne közlekedhessenek az Unió útjain.

A képviselők sürgetik a tagállamokat, hogy szüntessék meg az együttműködést az orosz vállalatokkal a meglévő és új - magyarországi, finnországi és bulgáriai - nukleáris projektekkel kapcsolatban, és fokozatosan szüntessék meg a Roszatom-szolgáltatások használatát.

A képviselők emellett „az orosz tisztviselők és a Putyin-rezsimhez kapcsolódó oligarchák, megbízottjaik és strómanjaik, valamint Belarusz esetében a Lukasenka-rezsimhez kapcsolódó ilyen személyek ” összes vagyontárgyának elkobzását követelik.

Mivel Belarusz is részt vesz az Ukrajna elleni háborúban, ezért az állásfoglalásban a képviselők azt kérik, hogy az Oroszországra kivetett szankciók Belaruszra is érvényesek legyenek. Ennek célja, hogy Vlagyimír Putyin orosz elnök ne használhassa ki Belaruszt a szankciók kijátszására.

Folytatni és fokozni kell a fegyverszállításokat

A képviselők az orosz csapatok által Ukrajnában, elsősorban Bucsában elkövetett megdöbbentő kegyetlenségekre mint „tagadhatatlanul háborús bűncselekmények[re]" utalnak. Ezek teljesen, vagy szinte teljesen elpusztították Mariupolt, Volnovankát és más városokat és falvakat. A képviselők hangsúlyozzák: a háborús bűnök kivizsgálására egy különleges ENSZ-bíróságot kellene felállítani.

A Parlament megismétli: az Ukrajnába irányuló fegyverszállításoknak folytatódnia és fokozódnia kell annak érdekében, hogy Ukrajna hatékonyan megvédhesse magát. A képviselők támogatnak minden további védelmi segítséget, amelyet a tagállamok egyenként vagy az Európai Békekerereten belül az ukrán fegyveres erőknek nyújtanak.

Mivel csaknem 6,5 millió ukránnak kellett az országon belül elhagynia otthonát és négy milliónál többen az országot elhagyva menekültek a háború elől, a képviselők biztonságos humanitárius folyosókat követelnek a bombázás elől menekülő polgári lakosság evakuálására. A képviselők emellett az uniós humanitárius segítség fokozását kérik.

A Parlament elítéli azt az orosz retorikát, amely tömegpusztító fegyverek használatát sejteti. A képviselők hangsúlyozzák: ilyen fegyverek bevetése a legsúlyosabb következményeket vonná maga után.

A szerdai vita magyar felszólalója

Deutsch Tamás (független)