A Parlament a megújuló energia terjedése és energiamegtakarítás mellett 

Sajtóközlemény 
 
 
  • A megújuló energia arányának 2030-ra el kellene érnie a 45 százalékot 
  • Az energiamegtakarítási cél a végsőenergia-felhasználás 40 százaléka, a primérenergia-felhasználás 42,5 százaléka legyen 
  • A két jogszabály módosítása hozzájárul az éghajlatváltozás elleni küzdelemhez és az energiabiztonsághoz 
A tagállamoknak határokon átnyúló megújulóenergia-projekteket kell elindítaniuk © Kruwt_AdobeStock_104582467  

2030-ra használjunk sokkal több megújuló energiát, és fogjuk jelentősen vissza energiafogyasztásunkat: ezt kívánja elérni a Parlament.

A képviselők szerdán az átdolgozott megújulóenergia-irányelvről szóló szavazatukkal 45 százalékra emelték a 2030-ra a teljes uniós energiafelhasználásban a megújuló energiák hányadára vonatkozkó célértéket . Az Európai Bizottság REPowerEU csomagja szintén ezt a célértéket javasolja.

A jogszabály részcélokat határoz meg az egyes ágazatok számára, például a közlekedésben, épületekre, távfűtésre és hűtésre. A közlekedési ágazatban a megújulók elterjedése 16 százalékkal csökkentheti az üvegházhatású gázok kibocsátását azáltal, hogy fejlett bioüzemanyagokat használnak és ambíciózusabb kvótát vezetnek be a nem biológiai eredetű megújuló üzemanyagokra, például hidrogénre. Az iparban évente 1.9 százalékkal, a távfűtésben pedig 2,3 százalékponttal kellene növelni a megújulók használatának arányát.

Mindegyik tagállamnak két, határon átnyúló projektet kell kidolgoznia a zöld villamos energia felfuttatására. Azoknak a tagállamoknak, amelyek évente 100 TWh-nál többet fogyasztanak, 2030-ig egy harmadik projektet is útjára kell indítaniuk.

Az elfogadott módosító indítványokban a képviselők kérik, hogy a megújuló energiák között csökkentsék az elsődleges faanyagból készült üzemanyag hányadát.

A jelentést 418 szavazattal, 109 ellenszavazat és 111 tartózkodás mellett fogadták el.

Energiatakarékosság

Egy másik szerdai szavazás alkalmával a képviselők támogatták az energiahatékonysági irányelv átdolgozását. Ez a jogszabály az uniós primer- és a végsőenergia-felhasználás terén határoz meg takarékossági célokat.

A képviselők megemelték a primer- és végsőenergia-felhasználás visszafogásának uniós célértékeit, így a tagállamoknak 2030-ra a 2007-es adatokhoz képest legalább 40 százalékkal kellene csökkenteni a közös végsőenergia-, 42,5 százalékkal pedig a primerenergia-felhasználásukat. Az egyes országoknak kötelező érvényű nemzeti vállalást kell tenniük a közös cél elérése érdekében.

A célértéket helyi, regionális, nemzeti és európai szinten meghozott, különböző ágazatokra - például a közigazgatásban, épületekre, vállalatokra, adatközpontokra - lebontott intézkedések révén lehet elérni.

A jelentést 469 szavazattal, 93 ellenszavazat és 82 tartózkodás mellett fogadták el.

A jelentéstevők szerint

„Csak a megújuló energiák terjedése jelent igazi függetlenséget. Határozottan támogatjuk, hogy 2030-ra 45 százalékra emelkedjen az arányuk. Egyetértünk azzal, hogy határon átnyúló együttműködésre van szükség a megújulóenergia-termelés terjesztésére, a hidrogén esetében pedig diverzifikált importra vonatkozó stratégiát várunk. Fokoztuk a biomassza és az abból készült üzemanyagok fenntarthatóságára vonatkozó elvárásokat, és megmutattuk, hogy a biogén anyagok hogyan járulhatnak valóban hozzá az energiai átálláshoz” - mondta Markus Pieper (EPP, Németország), a megújulóenergia-irányelvért felelős képviselő.

„Putyin elzárja a gázcsapot és ez válságot okozott. Erre az egyik leghatásosabb válasz, ha növeljük az energiafelhasználás hatékonyságát. Nagyon fontos, hogy a Parlament ma az Unió egésze és az egyes tagállamok számára ambíciózus és kötelező érvényű energiahatékonysági célokat írt elő” - mondta Niels Fuglsang (S&D, Dánia), az energiahatékonysági irányelvért felelős képviselő.

A két vitában nem szólalt fel magyar képviselő.

A következő lépések

A képviselők és a Tanács cseh soros elnöksége tárgyalásokat kezd a két témában, amelyről a Tanács júniusban alakította ki álláspontját.

Háttér

Az Európai Bizottság 2021. július 14-én fogadta el a meglévő éghajlati és energiaügyi jogszabályokat átalakító Irány az 55%! csomagot. Ez az a csomag, amelynek eredményeként az Unió 2030-ra az 1990-es szinthez képest legalább 55 százalékkal csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását. A csomag egyik eleme az átdolgozott megújulóenergia irányelv, amely segít az 55 százalékos cél elérésében. A jelenleg érvényben lévő megújulóenergia-irányelv értelmében az Uniónak 2030-ig azt el kell érnie, hogy energiafelhasználása legalább 32 százaléka származzon megújuló energiaforrásból.

Az Irány az 55%! csomagban az energiatakarékossági irányelv átdolgozása is szerepel, amelyre azért van szükség, hogy összhangba hozzák az irányelv előírásait az 55 százalékos kibocsátáscsökkentéssel. A most érvényben lévő jogszabály azt határozza meg, hogy a tagállamoknak milyen mértékben kell mérsékelniük energiafelhasználásukat ahhoz, hogy 2030-ra 32,5 százalékos megtakarítást érjenek el.