EP: legyenek energiaügyi intézkedések a nemzeti helyreállítási tervekben 

Sajtóközlemény 
 
 
  • A Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköz révén hatékonyan kiépíthető a biztonságos és zöld energiahálózat 
  • Támogatás a rászoruló háztartásoknak, mikro-, kis- és középvállalkozásoknak 
  • Az új szabályok a 2022. február elsejétől bevezetett intézkedésekre vonatkoznak 
A képviselők támogatni szeretnék az orosz fosszilis energiahordozóktól való függetlenedést és a zöld átállást © AdobeStock_STV  

Az EP egyetért azzal, hogy a helyreállítási tervekben REPowerEU intézkedések is szerepeljenek az orosz energiától való függetlenedés és a zöld átmenet felgyorsítása érdekében.

A csütörtökön 471 szavazattal, 90 ellenszavazat és 53 tartózkodás mellett elfogadott parlamenti tárgyalási álláspont értelmében az uniós tagállamoknak a jogszabály életbe lépte után a módosított nemzeti helyreállítási tervet kell benyújtaniuk, amelyben az EU REPowerEU tervben szereplő energiatakarékossági lépések, valamint tiszta energia előállítását és az energiaforrásokat diverzifikálását célzó intézkedések is szerepelnek.

Az energiaszegénység elleni lépések

A képviselők módosításaival a nemzeti tervek REPowerEU-fejezetei jobban odafigyelnek majd az uniós energiaszegénység felszámolására, elsősorban a rászoluló háztartásokra, a mikro-, kis- és középvállalkozásokra fókuszálva. A szabályok a 2022. február eljesétől bevezetett intézkedésekre vonatkoznak.

Források

A képviselők a Bizottság által javasolt 20 milliárd eurós támogatás forrásaként a piaci stabilizációs tartalék helyett az uniós kibocsátáskereskedelmi rendszerben korábban értékesített nemzeti kibocsátási egységeket jelölték meg. Emellett szeretnék, ha a Bizottság például az elsősorban a 2014-2020-as költségvetési ciklus fel nem használt forrásainak rugalmas felhasználásával további forrásokat találna a REPowerEU-lépések finanszírozására.

A további forrásokat az ország orosz energiafüggősége, a háztartások energiakiadásainak növekedése és a bruttó belföldi energiafelhasználásban a fosszilis üzemanyagok aránya függvényében osztanák el a tagállamok között.

A tagállamoknak az új intézkedések végrehajtásakor figyelembe kellene venni a helyi hatóságok, civil szervezetek és a szociális partnerek álláspontját.

Határon átnyúló intézkedések és az éghajlat

A képviselők felszólítják a tagállamokat, hogy gondoskodjanak róla, hogy a REPowerEU-intézkedéseik 35 százalékának akkor is van határon átnyúló dimenziója, ha a végrehajtásban csak egy tagállam érintett. E követelmény alól különleges esetben csak a Bizottság adhat felmentést.

A képviselők a2024. december 31-ig életbe lépő intézkedések esetében a jelentős károkozás elkerülését célzó elvet alkalmaznák a REPowerEU-fejezetekre. Ez alól csak bizonyos feltételek teljesülte esetén kapható felmentés.

A Parlament elnöke, Roberta Metsola szerint

„A mai szavazás eredménye jelzi, hogy a közös forrásokból rendelkezésre álló minden egyes eurót készek vagyunk a tagállami energiaválság-kezelés megsegítésére fordítani.”

Siegfried Mureșan (EPP, Románia) társ-jelentéstevő szerint

„A rezsi meredeken megemelkedett, ami hihetetlenül nagy nehézséget okoz a rászoruló háztartásoknak és a vállalatoknak. Az energiafüggetlenségünk és biztonságunk megteremtése a válság legyőzésének kulcsa. A REPowerEU-terv segít a cél elérésében. A parlamenti álláspont egyértelmű: Európa távolodni akar az orosz energiahordozóktól, és megújuló, tiszta energiaforrásokba szeretne befektetni. A Parlament ezért is ragaszkodik olyan, például határon átnyúló projektekhez, amelyek kihasználják az uniós kapcsolódásokat.”

Eider Gardiazabal Rubial (S&D, Spanyolország) társ-jelentéstevő szerint

„A járvány után a NextGenerationEU programmal segítettük az európaiakat. Aztán amikor már azt hittük, hogy a nehezén túl vagyunk, Putyin lerohanta Ukrajnát és ezzel geopolitikai, humanitárius, élelmiszer-, energia- és inflációs válságot robbantott ki, amelyekre különböző eszközök révén megoldást kell találnunk. Az egyik ilyen eszköz a REPowerEU. A jelentésünk az energiaszegénység elleni fellépés és a legrászorulóbb háztartások támogatásának becsatornázásával javított a javaslaton, amely most már a helyi hatóságok szerepének növelését, a határokon átnyúló együttműködés és a környezetvédelem céljából a jelentős károkozás elkerülése elvének megerősítését is tartalmazza.”

Dragoș Pîslaru (Renew, Románia) társ-jelentéstevő szerint

„Ennek a segítségnek köszönhetően az európaiak meg tudnak majd birkózni a téllel, a projektek elindulásával pedig egyre kevésbé függünk majd az orosz fosszilis energiahordozóktól. Befektetünk abba, hogy földrészünk fenntarthatóbb és zöldebb maradjon a következő nemzedék számára. A helyreállítási és rezilienciaépítési eszközt két éve a szolidaritás elve által vezéreltetve hoztuk létre. Most kigészítjük ezt a REPowerEU-val, amely segíteni fog a kormányoknak energiahatékonysági szempontból, illetve az energiaszegénység kezelése és a zöld energiában rejlő lehetőségek kiaknázása céljából továbbfejleszteni a helyreállítási programokat.”

A szerdai vita magyar felszólalói

Győri Enikő (független)

Deli Andor (független)

A következő lépések

A plenárison elfogadott szöveg a Parlament kiinduló álláspontja a tagállamokkal folytatandó tárgyalások során.