„A remény forrásai”: Metsola elnök kampányt indít Ukrajna megsegítésére 

Sajtóközlemény 
 
 
Az EP kampánya arra ösztönzi az európai városokat, hogy adományozzanak generátorokat Ukrajnának © European Union  

Roberta Metsola EP-elnök és a EUROCITIES hálózatot vezető Dario Nardella, Firenze polgármestere kampányt hirdetett „A remény forrásai” címmel, hogy Ukrajna áramfejlesztőkhöz jusson.

Metsola elnök és Dario Nardella, a több mint 200 európai nagyvárost tömörítő EUROCITIES hálózat elnöke szerdán útjára indította „A remény forrásai” kezdeményezést. A Zelenszkij-kabinetirodát vezető Andrij Jermak, aki maga is részt vett a kampányindító sajtótájékoztatón, üdvözölte a mozgalmat. A szervezők azzal a felhívással fordultak Európa nagyvárosaihoz, hogy adományozzanak áramfejlesztőket és transzformátorokat a kemény télre készülő ukrán lakosságnak.

A generátorokra az ország alapvető létesítményeinek működtetéséhez, a kórházak, az iskolák, a vízellátó infrastruktúrák, a segélyközpontok, a menedékhelyek és más alapintézmények áramellátásához van szükség.

Oroszország – a nemzetközi és a humanitárius joggal szembe menve – folyamatosan létfontosságú polgári létesítményeket támad. Mára megsérült vagy megsemmisült Ukrajna villamosenergia-hálózatának több mint a fele, és ukránok milliói maradtak áram nélkül.

A kampány meghirdetésekor Metsola elnök így fogalmazott: „Az Európai Parlament és az Európai Unió humanitárius, katonai és pénzügyi fronton eddig is rendkívüli szolidaritást tanúsított Ukrajna iránt. Most nagyon is konkrét támogatásra lenne szükség ahhoz, hogy az ukránok átvészeljék a telet. Arra kérem Európa összes városát, települését és régióját, hogy csatlakozzanak „A remény forrásai” mozgalomhoz. Együtt tényleg sokat tehetünk.”

A EUROCITIES hálózatot vezető Dario Nardella, Firenze polgármestere hozzátette:„A EUROCITIES a háború kitörése óta egy emberként áll Ukrajna mellett. Augusztus 19-én egyetértési megállapodást írtunk alá Kijevben, hogy Ukrajna fenntartható újjáépítését támogassuk. A több mint 200 nagyvárossal és partnerszervezeteinkkel összefogásban, Metsola elnök oldalán most megteszünk minden tőlünk telhetőt, hogy közvetlenül enyhíteni tudjunk az ukránok szenvedésein.

A Eurocities együttműködési platform jövő heti bécsi éves ülésén részletesen ismertetjük majd ezt a kezdeményezést a részt vevő több mint 80 város vezetőinek. Polgármesterként kollegáimmal együtt jól tudjuk, milyen fontosak a helyi közszolgáltatások. Amikor generátorok és transzformátorok adományozásához kérjük közvetlenül a városok összefogását, arról szeretnénk gondoskodni, hogy az ukrán városokban a lehetőségekhez képest a megszokott mederben mehessen tovább az élet. Azonnal cselekednünk kell. Közeleg a tél, nincs gáz és villamos áram, nincs vesztegetni való időnk.”

A Zelenszkij-kabinetirodát vezető Andrij Jermak a sajtótájékoztatón kijelentette: „Büszkeséggel tölt el bennünket, hogy az európaiak és intézményeik, – mint például az Európai Parlament és a EUROCITIES – ma Ukrajna oldalán állnak, és velünk együtt lépnek fel az ukrán polgári lakosság ellen bevetett orosz terrorista taktikákkal szemben.”

A sajtótájékoztatóról készült videofelvétel itt tekinthető meg.

Kapcsolatok: