Holokauszt emléknap: Izrael elnöke beszédet mond az Európai Parlamentben 

Sajtóközlemény 
 
 

Január 26-án csütörtökön 10:30-tól Izrael elnöke, Jichák Hercog beszédet mond az Európai Parlament plenáris ülésén a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapja alkalmából.

A megemlékezést az Európai Parlament elnöke, Roberta Metsola nyitja meg egy rövid beszéddel.

Jichák Hercog államelnök felszólalását követően egy perc néma csenddel emlékeznek az áldozatokra. Az esemény zenei előadással ér véget, Maurice Ravel Kádis című szerzeményét adja elő Chen Halevi klarinéton és Lisztes Jenő cimbalmon.

A megemlékezést követően 11:45-től Metsola elnök és Hercog államelnök közösen felavatják az Európai Parlament brüsszeli plenáris üléstermének bejárata előtt elhelyezett emléktáblát és Felix Nussbaum “A menekült” című festményének reprodukcióját.

Az idei évre esik egyben Izrael Állam fennállásának 75. évfordulója is.

Január 27-ét, az auschwitz-birkenaui koncentrációs tábor felszabadításának évfordulóját az Egyesült Nemzetek Szervezete 2005-ben nyilvánította a holokauszt nemzetközi emléknapjává.

Az Európai Parlament csütörtöki megemlékezése a Parlament weboldalán vagy az EbS+ csatornán követhető élőben.

Jichák Hercog

1960-ban született Tel-Avivban, 2021-ben választották meg Izrael 11. államelnökévé. Először 2013-ban választották képviselővé a kneszetben, ezt követően számos miniszteri posztot is betöltött. 2013-ban az Izraeli Munkáspárt elnökévé, 2018 júniusában a Zsidó Ügynökség igazgatótanácsának elnökévé választották.