A Parlament az Oroszország elleni uniós szankciók szigorúbb végrehajtását kéri 

Sajtóközlemény 
 
 
  • A képviselők aggódnak amiatt, hogy Oroszország képes kijátszani a nemzetközi szankciókat 
  • A Parlament az EU piacának teljes lezárását akarja az orosz fosszilis tüzelőanyagok előtt, importtilalmat vezetne be az orosz orosz cseppfolyósított földgázra (LNG) és LPG gázra 
  • Az EU-nak átfogóan felül kell vizsgálnia, hogyan működnek az Oroszországgal szembeni szankciók 
  • A befagyasztott orosz vagyont az ukrajnai újjáépítés finanszírozására kellene fordítani 

A képviselők több uniós szintű felügyeletet és hatékonyabb erőfeszítéseket szeretnének annak érdekében, hogy Moszkva ne tudja megkerülni az EU korlátozó intézkedéseit.

A Parlament csütörtökön kézfeltartással elfogadott állásfoglalásában aggodalmának ad hangot az Oroszországgal szembeni uniós szankciórendszerben meglévő kiskapuk miatt. A képviselők kiemelik az EU korlátozó intézkedéseinek példátlan jellegét, ugyanakkor aggódnak a megfelelő végrehajtás hiánya miatt, és az orosz gazdaság és ipar stratégiai meggyengítésére, illetve az ország hadrafoghatóságának akadályozására tett erőfeszítések aláásása miatt.

A képviselők rámutatnak arra, hogy Oroszország képes kijátszani olyan intézkedéseket, mint például az uniós tagállamok által bevezetett olajra vonatkozó szankciók keretében bevezetett árplafon, valamint az úgynevezett árplafon-koalíció. Az elfogadott szöveg azt is megjegyzi, hogy az orosz olaj felhasználásával készült kőolajtermékek uniós importja olyan országokból, mint India, ugrásszerűen megnőtt, ami lényegében kiskaput jelent a Kreml olajának az EU-ba való bejutásához. Az EP-képviselők azt is kiemelik, hogy a kritikus nyugati alkatrészek olyan országokon keresztül jutnak el Oroszországba, mint Kína, Törökország, az Egyesült Arab Emírségek, Kazahsztán, Kirgizisztán és Szerbia. A képviselők mély aggodalmukat fejezik ki a szankciókkal sújtott, háborús szempontból kritikus áruknak EU tagállamok és Moszkva közti kereskedelme miatt, valamint az olyan jelentések miatt, amelyek szerint olyan országok, mint Azerbajdzsán, orosz gázt fehérítenek az EU-ba irányuló exportra.

A szöveg azt is kiemeli, hogy az Európai Unió továbbra is az orosz fosszilis tüzelőanyag egyik legnagyobb vásárlója a vezetékes gáz és LNG importja, valamint a kőolaj és olajtermékek importtilalma alóli számos kivétel miatt.

Az EU piacát le kell zárni az orosz fosszilis tüzelőanyagok előtt

A képviselők felszólítják az EU-t és tagállamait, hogy erősítsék meg és központosítsák a szankciók végrehajtásának uniós szintű felügyeletét, valamint dolgozzanak ki egy mechanizmust a szankciók kijátszásának megelőzésére és ellenőrzésére. Felszólítják továbbá az EU-t, hogy erősítse meg az orosz olajexportra vonatkozó szankciók végrehajtásának koordinációját, zárja le megfelelően az EU piacát az orosz fosszilis tüzelőanyagok előtt, és szabjon ki szankciókat az összes nagy orosz olajipari vállalat, a Gazprombank, leányvállalataik, valamint igazgatótanácsaik és vezetőségük ellen.

Az állásfoglalás szerint az EU-nak a G7-es országokkal együttműködve jelentősen csökkentenie kell az orosz olajra és a kőolajtermékekre vonatkozó árplafonokat, teljes tilalmat kell bevezetnie az orosz cseppfolyósított földgáz (LNG) és cseppfolyósított LPG gáz behozatalára, valamint a nem uniós országokból származó üzemanyagok és egyéb kőolajtermékek behozatalára, amennyiben ezeket a termékeket orosz olaj felhasználásával állították elő. A Parlament azt is szeretné, ha az EU megtiltaná az orosz kőolaj és cseppfolyósított földgáz exportjának az EU területén keresztül történő szállítását, valamint ár-, és mennyiségi korlátokat vezetne be az orosz és fehérorosz műtrágyák uniós behozatalára.

A képviselők emellett azt szeretnék, ha az Európai Bizottság és az uniós tagállamok kiterjesztenék a szankciókat az orosz eredetű vagy Oroszország által az EU-ba újraexportált gyémántok forgalmazásának és csiszolásának teljes tilalmára. Az EU-nak emellett meg kellene vizsgálnia a képviselők szerint azokat a jogi lehetőségeket, amelyek lehetővé teszik a befagyasztott orosz vagyon elkobzását és felhasználását Ukrajna újjáépítésére.

Az állásfoglalás teljes terjedelmében itt lesz olvasható