Izrael-Hamász háború: Az EP állandó tűzszünetet sürget két feltétel mellett 

Sajtóközlemény 
 
 
  • A Parlament követeli a túszok azonnali szabadon engedését és a Hamász terrorszervezet felszámolását 
  • A képviselők ismételten hangsúlyozzák, hogy Izraelnek joga van megvédenie magát, de elítélik az aránytalan katonai válaszlépéseket Gázában 
  • A túszejtés és a civilek elleni szándékos támadások súlyosan sértik a nemzetközi jogot 
  • Gyors és akadálytalan humanitárius hozzáférés a Gázai övezet egészébe 

Az EP-képviselők követelik, hogy azonnal és feltétel nélkül engedjék szabadon az összes túszt, és számolják fel a Hamász terrorszervezetet.

A csütörtökön elfogadott állásfoglalásban az EP-képviselők kifejezik legmélyebb fájdalmukat az ártatlan áldozatok miatt mindkét oldalon. Állandó tűzszünetre és a politikai megoldás érdekében tett erőfeszítések újraindítására szólítanak fel, feltéve, hogy minden túszt azonnal és feltétel nélkül szabadon engednek, és felszámolják a Hamász terrorszervezetet. Miközben a lehető leghatározottabban elítélik a Hamász által Izrael ellen elkövetett aljas terrortámadást, elítélik az aránytalan izraeli katonai választ is, amely soha nem látott mértékű polgári áldozatokat követelt. 

Izraelnek joga van a nemzetközi jog keretein belül megvédeni magát, hangsúlyozzák a képviselők, ami azt jelenti, hogy egy konfliktus minden résztvevőjének mindig meg kell különböztetnie a harcosokat és a civileket, a támadások csak katonai célokra irányulhatnak, és a támadások során nem szabad civileket és civil objektumokat célba venni.

Sürgősen hozzá kell férni a Gázai övezet egészéhez

A Gázai övezetben uralkodó szörnyű és gyorsan romló humanitárius helyzet miatt mélységes aggodalmuknak adva hangot, a képviselők hangsúlyozzák, hogy sürgősen szükség van a teljes, gyors, biztonságos és akadálytalan humanitárius hozzáférésre a Gázai övezet egészében, továbbá követelik a létfontosságú infrastruktúra azonnali helyreállítását. 

Visszatérés a kétállami megoldáshoz

Az állásfoglalás európai kezdeményezésre szólít fel a kétállami megoldás érdekében, és hangsúlyozza a békefolyamat azonnali újraindításának szükségességét. Üdvözli az Európai Unió és az Arab Liga által közvetlenül a támadások előtt indított, a közel-keleti békéért folytatott békenapi erőfeszítést

A képviselők teljes mértékben támogatják a 2002-es arab békekezdeményezést is, amely Izrael állam és valamennyi arab állam közötti kapcsolatok teljes normalizálását ajánlja fel, cserébe Izrael teljes kivonulásáért az 1967 óta megszállt valamennyi palesztin és arab területről, és szorgalmazzák a Palesztin Hatóság teljes bevonását ebbe a folyamatba.

A palesztin területek megszállásának megszüntetése

A képviselők a palesztin területek megszállásának megszüntetésére szólítanak fel, és hangsúlyozzák, hogy a ciszjordániai izraeli telepek, Kelet-Jeruzsálemben is, a nemzetközi jog szerint illegálisak. Határozottan elítélik a palesztinok ellen elkövetett szélsőséges telepesek által elkövetett erőszakos cselekmények növekedését, és felszólítanak uniós korlátozó intézkedések bevezetésére az emberi jogokat és a nemzetközi jogot sértő szélsőséges telepesekkel szemben.

Felelősségre kell vonni a terrorcselekményekért és a nemzetközi jog megsértéséért felelős személyeket 

Az állásfoglalás végül hangsúlyozza, hogy az EU határozottan támogatja a Nemzetközi Büntetőbíróság és a Nemzetközi Bíróság munkáját, és felszólít a terrorcselekményekért és a nemzetközi jog megsértéséért felelős személyek felelősségre vonására. A túszejtés és a polgárok elleni szándékos támadások súlyosan sértik a nemzetközi jogot, figyelmeztetnek a képviselők.

A szöveget 312 igen szavazattal, 131 ellenében és 72 tartózkodással fogadták el.