A Parlament megünnepelte az EU legnagyobb bővítésének 20. évfordulóját 

Sajtóközlemény 
 
 

Szerda délelőtt EP-képviselők, az EU és a tagállamok képviselői, valamint 20 évvel ezelőtt született fiatalok emlékeztek meg tíz ország 2004. májusi uniós csatlakozásáról.

Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, Pat Cox, a Parlament korábbi elnöke és Romano Prodi, a Bizottság korábbi elnöke részt vett a 2004-es uniós bővítés 20. évfordulója alkalmából tartott ünnepi parlamenti ülésen.

Metsola, a Parlament elnöke az ünnepségen elmondta:

„Az elmúlt két évtizedben Európa soha nem látott kihívásokkal nézett szembe. Közösen sikerült ezekkel szembenéznünk. Tudom, hogy a legnehezebb pillanatokban mennyire csábító volt, hogy egyedül vágjunk bele, mégis ellenálltunk ennek a kísértésnek. Mert megértettük, hogy minden frusztráció és tökéletlenség ellenére is az Európai Unió a legjobb garancia népeink számára.

Kétségtelen, hogy az EU bővítése átalakította európaiak generációinak életét. Ez minden egyes tagállamunkban nyilvánvaló. Kezdve a polgároknak biztosított kikényszeríthető jogoktól a fiataloknak és időseknek egyaránt kínált lehetőségekig. A gazdaságainkat erősítő egységes piactól a kohéziós politikánkig, amely megvalósítja az európaiak egyenlősége iránti elkötelezettségünket. Az Európai Unióhoz való csatlakozás nem csupán a jogszabályok átültetéséről szól. Sokkal mélyebb és messze túlmutat ezen.

Az egység nem jelenti azt, hogy homogénnek kell lennünk. Európa nem arra törekszik, hogy mindenki egyforma legyen. Büszkék vagyunk a különbözőségeinkre. Büszkék vagyunk egyedi hagyományainkra, kultúráinkra, nyelveinkre és sokszínűségünkre. Ezt az elmúlt 20 évben bebizonyítottuk.

Európa inkább a különbségek elfogadásáról szól, miközben biztosítja az esélyegyenlőséget. Mindenkinek ugyanolyan eséllyel kell rendelkeznie, de nem feltétlenül ugyanazzal a nézőponttal. Ez a mi erősségünk. Ez a mi Európánk. És ez az, amiért a tagság mindenki számára előnyös. Lehet, hogy 2004 óta Európa minden tagállamát megváltoztatta. De minden egyes tagállam ugyanúgy megváltoztatta Európát is.”

Az EU jelenlegi és korábbi vezetői mellett az ünnepségen jelen volt Günter Verheugen volt bővítési biztos, valamint az Európai Unióhoz 20 évvel ezelőtt csatlakozott tíz ország képviselői:

 • Pavel Telička, a Cseh Köztársaság európai uniós csatlakozási tárgyalásainak főtárgyalója 
 • Georgios Iacovou, Ciprus volt külügyminisztere
 • Kristiina Ojuland, Észtország volt külügyminisztere
 • Leszek Miller, Lengyelország volt miniszterelnöke
 • Vaira Vīķe-Freiberga, Lettország volt elnöke
 • Antanas Valionis, Litvánia volt külügyminisztere
 • Medgyessy Péter, Magyarország volt miniszterelnöke
 • Lawrence Gonzi, volt máltai miniszterelnök 
 • Richard Cachia Caruana, Málta európai uniós csatlakozási tárgyalásainak főtárgyalója
 • Mikuláš Dzurinda, korábbi szlovák miniszterelnök
 • Anton Rop, korábbi szlovén miniszterelnök

Az ünnepség során a vendégek válaszoltak az akkor csatlakozott tagállamokból származó, 2004. május 1-jén vagy annak környékén született fiatalok egy csoportjának kérdéseire.

Magyarországról Hangai Balázs kérdezte Medgyessy Péter volt miniszterelnököt arról, mi volt a legfontosabb ok, hogy Magyarország csatlakozott az Európai Unióhoz. Medgyessy azt mondta, az egyik ok az volt, hogy a magyarok mindig úgy érezték, itt a helyük. "Nem tettünk mást, mi, akik tárgyalásokat folytattunk a csatlakozásról, Orbán Viktortól Medgyessy Péterig, mint teljesítettük a nép akaratát," mondta a volt kormányfő, aki hozzátette, a másik ok, hogy a szuverenitás megerősítése az Európai Unión belül történhet meg.

Az ünnepség Beethoven Örömódájával zárult, amelyet a Voix de Stras acapella kórus adott elő.

Az eseményről készült felvételt itt tekintheti meg.

Háttér

2004. május 1-jén Ciprus, a Cseh Köztársaság, Észtország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Málta, Szlovákia és Szlovénia csatlakozott az Európai Unióhoz. Ez volt az EU történetének legnagyobb bővítése.