Pályázati felhívás a 2024. évi Daphne Caruana Galizia újságírói díj elnyerésére 

Sajtóközlemény 
 
 
  • A Parlament minden évben díjjal jutalmazza az uniós alapértékeket támogató és védő kivételes újságírói munkát 
  • A nyertest független zsűri választja ki, mely a sajtó és a civil társadalom képviselőiből áll 
  • Az elismeréssel 20 ezer eurós pénzdíj is jár 
  • A díj ünnepélyes átadására – Caruana Galizia előtt tisztelegve – halálának évfordulója körül, október közepén kerül sor 
A Daphne Caruana Galizia újságírói díjat minden évben október 16-a, az újságírónő halálának évfordulója körül ítéli oda a Parlament © EP  

Az Európai Parlament május 3-án, a sajtószabadság világnapján hivatalosan kihirdette a Daphne Caruana Galizia újságírói díj idei pályázatát.

A díjjal a Parlament a kiemelkedő újságírói teljesítményt kívánja elismerni. Évente ítéli oda azoknak az újságíróknak, akik munkájukon keresztül az európai alapértékeket és alapelveket, így például az emberi méltóságot, a szabadságot, a demokráciát, az egyenlőséget, a jogállamiságot vagy az emberi jogokat védik és támogatják.

Ezzel kapcsolatban Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke így fogalmazott: „Az újságíróknak szabadon kell tudniuk végezni a munkájukat. Ez nem lehet vita tárgya. Az Európai Parlament Daphne Caruana Galizia bátorsága előtt tisztelegve minden évben újra megerősíti elkötelezettségét a média és a sajtó szabadságának megóvása mellett. Daphne-t meggyilkolták, de szelleme tovább él azoknak az újságíróknak a munkájában, akik hozzá hasonlóan síkra szállnak az igazságért, a pluralizmusért és az igazságosságért. Ez a díj nekik szól.”

A díjra állampolgárságtól függetlenül bármilyen hivatásos újságíró és szakmai csoportosulás pályázhat. Olyan oknyomozó anyagot kell benyújtaniuk, amely a 27 uniós tagállam egyikében megjelent vagy elhangzott a nyomtatott sajtóban vagy más médiában. A Parlament ezzel az elismeréssel az emberi méltóságot, a szabadságot, a demokráciát, az egyenlőséget, a jogállamiságot és az emberi jogokat védő szakmai újságírást kívánja támogatni és reflektorfénybe állítani.

A pályázók közül a sajtó és a civil társadalom, valamint a főbb újságíró-szövetségek képviselőiből álló, független páneurópai zsűri fogja kiválasztani a nyertest. Az ünnepélyes díjátadást pedig – mint minden évben – Daphne Caruana Galizia halálának évfordulója, október 16-a körül rendezik meg.

Az elismerés és a 20 ezer eurós pénzdíj azt mutatja, hogy a Parlament elkötelezetten támogatja az oknyomozó újságírást, és fontosnak tartja a szabad sajtót. Az elmúlt években a Parlament többször is jelezte, hogy az Unión kívül, de azon belül is történtek kísérletek a tömegtájékoztatás sokszínűségének aláásására.

A képviselők számos alkalommal elítélték az újságírókkal szembeni, több tagállamban is tetten érhető – különösen pedig a politikusok részéről tapasztalt – támadásokat, és felszólították a Bizottságot, hogy terjesszen elő jogszabályjavaslatot az újságírók ellen indított visszaélésszerű perek visszaszorítására. A kritikus hangok elhallgattatására indított rosszindulatú perek elleni első új szabályokat 2024 februárjában hagyta jóvá a Parlament. Emellett márciusban a Parlament zöld utat adott az EU-beli újságírók és sajtószabadság védelmét szolgáló új jogszabálynak is.

Az újságírók 2024. július 31-én déli 12 óráig nyújthatják be pályázataikat a https://daphnejournalismprize.eu/ weboldalon.

Ki volt Daphne Caruana Galizia?

A máltai újságírónő, blogger, korrupcióellenes aktivista főként korrupciós ügyekről, pénzmosásról, szervezett bűnözésről, a máltai állampolgársági papírok adásvételéről és a kormány Panama-iratokhoz fűződő viszonyáról tudósította a nyilvánosságot. Folyamatos zaklatásnak volt kitéve, többen megfenyegették, mígnem 2017. október 16-án egy autóba rejtett pokolgép oltotta ki az életét. A máltai hatóságok tétlensége és félresiklott nyomozása óriási felháborodást keltett, és végül Joseph Muscat miniszterelnök lemondásához vezetett. A súlyos mulasztások miatt a Parlament 2019 decemberében felkérte az Európai Bizottságot, hogy saját hatáskörében tegyen lépéseket.

Hat évvel a merénylet után, 2023 októberében a Parlament elégedetlenségét fejezte ki amiatt, hogy nem történt kellő előrelépés a gyilkossági ügyben. A képviselők sajnálatukat fejezték ki, hogy a vizsgálatok nyomán csak három személyt sikerült elítélni. Ragaszkodtak hozzá, hogy minden érintettet állítsanak bíróság elé.

Kapcsolatok: