Heti választási hírlevél 

Sajtóközlemény 
 
 

2024. június 7.

Európa szavaz!

Hivatalosan is megkezdődtek az európai választások! Több országban lehetőség van a korai szavazásra – Észtországban 3-a, hétfő óta lehet online szavazni. Hollandiában 6-án, csütörtökön volt a választás napja. Ma, június 7-én az írek és a csehek járulnak az urnákhoz, majd a hétvégén Európa többi része is követi őket.

Összesen mintegy 360 millió európait szólítanak az urnákhoz, hogy megválasszák a következő Európai Parlament 720 tagját.

Először 2 millió 16 és 17 éves fiatal lesz jogosult szavazni – Belgiumban, Németországban, Máltán és Ausztriában 16, Görögországban pedig 17 év a választói korhatár. Az összes többi országban 18 év a korhatár.

A szavazás módjára és időpontjára vonatkozó információk a választások honlapján találhatók.

A választásokra vonatkozó becsléseket ( várhatóan 20:15-20:30 körül) és előzetes eredményeket (várhatóan 23:15-23:30 körül) valós időben frissítjük az európai választások eredményéről szóló honlapon.

Élő közvetítés az európai választásokról

A média az összes uniós tagállamban zajló választásokról készült felvételeket felhasználhatja az EbS-ről vagy a Multimédia Központból. Egy szélmalomban felállított holland szavazóhelyiségről készült felvétel itt érhető el például. Az uniós polgárok már szavaztak a svédországi Svartsö szigetén, illetve a finnországi Kemiönsaariban közlekedő kompon. A görögökhöz hasonlóan tizennégy ország uniós polgárainak is lehetőségük volt postai úton szavazni. A választásokról készült felvételeket a hétvége folyamán folyamatosan töltik fel, többek között a szavazataikat leadó csúcsjelöltekről és képviselőcsoportok vezetőiről készült felvételeket is.

A választás napja és éjszakája Brüsszelben

Az Európai Parlament Brüsszelben teljesen átalakult, és több mint 1000 újságírót fogad több mint 90 országból. A plenáris üléstermet egyetlen hatalmas sajtóteremmé alakították át. 700 munkaasztalt alakítottak ki az újságírók számára, 125 stand-up pozíciót készítettek elő, amelyek közül 66-ot az ülésteremben három szinten, 420 m2-en és 185 szélessávú vonalat irányoztak elő a közvetítéshez.

Az újságíróknak szóló gyakorlati tudnivalók, valamint a választások éjszakájával kapcsolatos információk itt érhetők el.

Jó tudni

  • Az uniós országok ombudsmanjai és a nemzeti petíciós bizottságok elnökei közös nyilatkozatot adtak ki, amelyben felszólították az összes választásra jogosult polgárt, hogy menjenek el szavazni, és hangsúlyozták, hogy a demokratikus intézmények megerősítése érdekében erős polgári szerepvállalásra van szükség.
  • Még nem biztos benne, kire szavazzon? Néhány páneurópai alkalmazást – például a Palumba, az EU&I, a VoteSwiper vagy az EuroMPmatch alkalmazást – azért fejlesztettek ki, hogy segítsék Önt a választásban.