Média-akkreditáció 

 

Az uniós intézményközi akkreditációval nem rendelkező újságíróknak, fotósoknak és stáboknak sajtóakkreditációra és forgatási engedélyre van szükségük ahhoz, hogy belépjenek és dolgozzanak az Európai Parlamentben.

Az Európai Parlamentben kétféle akkreditációra van lehetőség:

 1. Rövidtávú média-akkreditáció
 2. Éves média-akkreditáció

A Parlamentbe belépési engedéllyel rendelkező minden újságíró szabadon használhatja a Parlament sajtótermeit, stúdióit és technikai felszerelését. Jelentkezés előtt kérjük, olvassa el az akkreditációra vonatkozó szabályokat (angolul).Eurovíziós elnöki vita (május 23.)

Akkreditáció és részvétel az eurovíziós vitán

A választások éjszakája (június 9.)

Akkreditáció és részvétel a választások éjszakáján1.  Rövid időtartamra szóló média-akkreditáció

A rövidtávra szóló akkreditáció egy, vagy legfejlebb öt munkanapra érvényes.

Ilyen belépőt a Brüsszelbe, Strasbourgba vagy Luxemburgba egy adott ülésre, eseményre vagy plenáris ülésszakra érkező újságírók igényelhetnek. Az akkreditációt a regisztrációs weboldalon kérheti. Először regisztrálnia kell, ehhez személyes felhasználói fiókot kell létrehoznia. Az ön által megadott e-mail címre hitelesítő linket küldünk a noreply@europarl.europa.eu címről. A felhasználói fiók hitelesítését követően indíthatja el az akkreditációs kérést a regisztrációs weboldalon.

A rövidtávú akkreditációhoz az alábbi dokumentumokra és információra van szükség:

 • egy érvényes sajtóigazolvány vagy a főszerkesztő, kiadó vagy irodavezető által kiállított megbízólevél, amelyből egyértelműen kiderül, hogy ön egy adott médiaszervezet vagy kiadvány megbízásából végzi munkáját, és ezért kéri az akkreditációt. A megbízólevelet a média hivatalos levélpapírján kell kiállítani, és annak tartalmaznia kell az ön nevét, munkakörét, és az akkreditációs kérés időtartamát. Saját névre kiállított megbízólevelet nem fogadunk el;
 • egy igazolvány méretű arckép, 3X4 képméret-arányban, jpeg formátumban, +/- 100 KB méretben;
 • hivatalos azonosító igazolvány, amelyen látszik annak típusa, sorszáma és lejárati dátuma;
 • a látogatás célja; és
 • csak a szabadúszókra vonatkozóan: bizonyítania kell, hogy újságíróként tevékenykedik (a közelmúltban megjelent, a szerző nevét feltüntető cikk(ek)kel és az azért járó honoráriumról szóló igazolással).

Az akkreditációs kérelem jóváhagyását követően a belépőt a média-akkreditációs irodában lehet átvenni (az iroda helye és nyitva tartási ideje lent). A belépő átvételéhez igazolnia kell magát.


2. Éves akkreditáció

Az éves média-akkreditációra vonatkozó kérelmeket a regisztrációs weboldalon kell benyújtani.

Az éves akkreditációhoz az alábbi dokumentumokra és információra van szükség:

 • érvényes sajtóigazolvány másolata;
 • a főszerkesztő, a kiadó vagy az irodavezető által kiállított megbízólevél, amely igazolja az akkreditációs kérést. A megbízólevelet a média hivatalos levélpapírján kell kiállítani, és tartalmaznia kell az ön nevét, munkakörét, és az akkreditációs kérés időtartamát. Saját névre kiállított megbízólevelet nem fogadunk el;
 • egy igazolvány méretű arckép, 3X4 képméret-arányban, jpeg formátumban, +/- 100 KB méretben;
 • hivatalos azonosító igazolvány, amelyen látszik annak típusa, sorszáma és lejárati dátuma;
 • igazoldás arról, hogy az akkreditációt kérő személy fő- vagy másodlagos lakcíme az Európai Parlament három hivatalos székhelyén (Brüsszelben, Strasbourgban, vagy Luxemburgban), vagy ahhoz közel található. A személyi igazolvány, egy lakcímigazolás, vagy a bérleti szerződés másolata szolgálhat például ilyen igazolásként; és
 • csak a szabadúszókra vonatkozóan: bizonyítania kell, hogy újságíróként tevékenykedik (a közelmúltban megjelent, a szerző nevét feltüntető cikk(ek)kel és az azért járó honoráriumról szóló igazolással).

Speciális média-akkreditáció: bizonyos eseményekre, például az európai választásokra, hétvégén vagy a megszokott munkaidőn kívül zajló eseményekre speciális akkreditációra lehet szükség. Az ilyen akkreditáció megszerzéséhez valószínűleg speciális feltételeknek kell megfelelni, erről az Európai Parlament előzőleg tájékoztatást nyújt.


Forgatási és fotózási engedély újságírók számára

Az Európai Parlamentben csak forgatási engedély birtokában filmezhetnek vagy fotózhatnak az újságírók, fotósok és operatőrök (azok is, akik uniós intézményközi belépővel rendelkeznek). Az engedélyt a média-akkreditációs iroda adja ki, és előzetesen is lehet igényelni a media.accreditation@ep.europa.eu e-mail címen. A regisztráció során az újságíróknak aláírásukkal el kell fogadniuk és be kell tartaniuk a filmforgatásra és fényképezésre vonatkozó európai parlamenti szabályokat.


Forgatási és fotózási engedély egyéb látogatók számára

A rendhagyó eseményekre, kommunikációs vagy promóciós munkára európai parlamenti vagy képviselői („a meghívó fél”) meghívására érkező fotósoknak és operatőröknek külön forgatási (ún. „non-media”) engedélyt kell beszerezniük. Az erre vonatkozó kérést a meghívó félnek vagy a fotósnak, operatőrnek legalább 24 órával érkezés előtt kell benyújtania a media.accreditation@ep.europa.eu e-mail címen. A kérelmezőknek aláírásukkal el kell fogadniuk és be kell tartaniuk a nem sajtócélra készített felvételekre vonatkozó szabályokat. Az engedély nem jogosít belépésre az Európai Parlament épületeibe, ehhez a meghívó félnek a normál belépéshez szükséges látogatói igazolványt kell kérnie. A meghívó fél felel azért, hogy a nem sajtócélú anyagok megfeleljenek a vonatkozó szabályoknak.


A média-akkreditációs iroda elérhetősége

Brüsszel: Média-akkreditációs iroda, Általános akkreditációs központ, Altiero Spinelli épület, Esplanade Solidarność, 01F035

Hétfőtől csütörtökig 8:30 – 17:45

Pénteken 8:30 -13:00

Strasbourg (a plenáris ülések ideje alatt): sajtóbejárat, Louise Weiss (LOW) épület - első ajtó balra a belső udvaron (Bronisław Geremek Agora).

Hétfőn 12:00-20:00

Kedden és szerdán: 8:00-20:00

Csütörtökön: 08:00 - a plenáris ülés végéig.

Az Európai Parlament adatvédelmi politikájáról szóló tájékoztató (angolul)

További információ: