Sajtóanyag a 2019-es európai választásokhoz 

 
 

Megosztás itt: 

Az európaiak május 23. és 26. között választják meg az Európai Parlament új képviselőit 

Májusban több százmillió európai megválasztja az Európai Parlament új képviselőit. Az európaiak a kontinens jövőjét meghatározó döntés előtt megvizsgálják a jelölteket és programokat. Az Európai Unióra, erre a békés együttműködésre épülő egyedülálló projektre most azonban veszély leselkedik: vannak, akik le akarják rombolni a közösen elért eredményeket.

Ugyanakkor a legfrissebb Eurobarométer-felmérés eredménye szerint az EU megítélése egyre javul. Az európai polgárok 48 százaléka érzi úgy, hogy számít a véleménye az Unióban. A tagállamok közötti eltérések ellenére ez összességében 10 százalékos növekedést jelent tíz év alatt.

Azonban még sok munka van hátra.

Át kell alakítanunk és hatékonyabbá kell tennünk Európát úgy, hogy meghallgatjuk, mi foglalkoztatja az európaiakat, és építünk az eddig elért eredményekre.

Az előttünk álló pár hónapban az európaiak végiggondolják, hogyan védi meg őket, teremt új lehetőségeket, és lép fel a nemzetközi színtéren az Európai Unió. Választ várnak a migrációs áramlatokkal, a biztonsággal, a környezetvédelemmel és a munkaerő-piaci helyzettel kapcsolatos kérdéseikre is. Nekünk, az Európai Parlamentben, segítenünk kell abban, hogy az érdeklődők tisztában legyenek az itteni képviselők munkájának eredményeivel - legyen szó a menedékrendszer megújításáról, a szorosabb együttműködésről Afrikával, a terrorizmus elleni küzdelemről, az európai munkahelyeket védő, dömpingellenes szabályokról, az internetes óriások felelősségre vonásáról, vagy a magánjellegű adatok védelméről.

Az Európai Parlament – az Unió egyetlen közvetlenül megválasztott intézménye – az Európa jövőjéről folytatott vita központi színtere. A plenáris ülésekre rendszeresen kormány- és államfők érkeznek, hogy megosszák a jövőről alkotott elképzeléseiket. Ebből élénk viták alakulnak ki, amelyek megalapozzák Európa fejlődésének következő szakaszát.

Tavaly a Parlament több mint 8000 fiatalt látott vendégül Strasbourgban, 800-at pedig Brüsszelben. A két találkozón a képviselők megismerhették, hogy melyek a következő generáció reményei és félelmei, és mindenekelőtt azt, hogyan lendíthetik előre közösen Európát.

A választásokig hátralévő időben a média központi szerepet játszik a közvélemény tájékoztatásában és megjelenítésében. Ezért a Parlament a sajtó számára létrehozott egy rendszeresen frissülő online eszköztárat, amely nyomon követi az egyes tagállamokban zajló kampányokat és azok hatását, és felméri a Parlamentre vonatkozó következményeket 2019-ben. Az eszköztárban többek között hasznos elérhetőségek, a parlamenti munka és az elmúlt öt év eredményeinek áttekintése, egy választási alkalmazás, háttérinformációkhoz vezető linkek, grafikák és közvélemény-kutatási adatok találhatóak. Ezek segítségével Ön is gyorsan rátalálhat az Ön és közönsége számára érdekes információra, és naprakészen követheti az eseményeket. Remélem, hasznosnak találja majd ezeket.

Köszönöm, hogy munkájával az Európai Uniót közelebb hozza az európaiakhoz.


Antonio Tajani

az Európai Parlament elnöke