Csúcsjelöltállítás 

Frissítve: 
 
Létrehozva:   
 

Az Európai Parlament régóta szorgalmazza, hogy az európai választások alkalmával ne csak a képviselő-testület összetételéről döntsenek Európa szavazópolgárai, hanem arról is, ki álljon az Európai Bizottság élén.

A választások európai jellegének és az uniós döntéshozatal demokratikus legitimitásának a megerősítése érdekében ezért a Parlament felkérte a képviselőcsoportokat, hogy még a választások előtt állítsanak jelöltet az Európai Bizottság elnöki posztjára. Az európai választásokon leadott szavazatukkal a polgároknak így közvetlen ráhatásuk van az európai végrehajtó csúcsszerv vezetőjének a kiválasztására. Az eljárás a német „Spitzenkandidaten” szó alapján csúcsjelöltállításként ismert. Legelőször 2014-ben alkalmazták, akkor Jean-Claude Juncker megválasztására.

A 2019. májusi európai választásokat követően az Európai Tanács Ursula von der Leyent terjesztette fel az Európai Parlamentnél az Európai Bizottság elnöki tisztségére. Nem volt a képviselőcsoport csúcsjelöltje.

Az idei választások előtt az EP álláspontja változatlan: az európai parlamenti képviselők szerint alapvetően fontos a csúcsjelöltállítás, azaz hogy az európai képviselőcsoportok már a választások előtt megnevezzék, győzelmük esetén kire bíznák az Európai Bizottság vezetését. A Parlament kifejtette álláspontját a 2023-as választásokra vonatkozóan.

A képviselők nagyobb szerepet szánnának a választópolgároknak: egyértelműbb és hitelesebb kapcsolatot szeretnének a választói akarat és az Európai Bizottság leendő elnökének a kinevezése között. Véleményük szerint annak a képviselőcsoportnak kellene lehetőséget kapnia, amely a legtöbb képviselői helyet szerzi meg az európai parlamenti választásokon, hogy ne a színfalak mögött dőljön el a tisztség sorsa az Európai Tanácson belül. Így a Lisszaboni Szerződéssel is nagyobb lenne az összhang.

Kik a csúcsjelöltek?

Európai Néppárt (EPP) képviselőcsoportja

Az Európai Néppárt (EPP) bukaresti pártkongresszusán 2024. március 7-én Ursula von der Leyent (Németország) választotta az európai parlamenti választások néppárti csúcsjelöltjének.

Szocialisták és Demokraták (S&D) képviselőcsoport

Az Európai Szocialisták Pártjának (PES) csúcsjelöltje Nicolas Schmit (Luxemburg), akit a 2024. március 2-án Rómában tartott taggyűlésen nevezték meg.

Renew Europe képviselőcsoport

Marie-Agnes Strack-Zimmermann (Németország), Sandro Gozi (Olaszország) és Valérie Hayer (Franciaország) a Renew Europe Now – amely a Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért (ALDE), az Európai Demokrata Párt és a Renaissance pártot tömöríti – csúcsjelöltjeiként indulnak, ahogy azt 2024. március 20-án bejelentették.

Zöldek/EFA képviselőcsoport

Az Európai Zöld Párt részéről Terry Reintkét (Németország) és Bas Eickhoutot (Hollandia) választották csúcsjelölteknek a párt 2024. február 2-i lyoni kongresszuson.

Az Európai Szabad Szövetség (EFA) 2023. október 23-án Raül Romevát (Spanyolország) és Maylis Roßberget (Németország) javasolta a párt csúcsjelöltjeinek.

Baloldal - GUE/NGL képviselőcsoport

Walter Baier (Ausztria) lesz az Európai Baloldal csúcsjelöltje, miután a párt 2024. február 24-én Ljubljanában tartott közgyűlésén őt választották.

Az Identitás és Demokrácia (ID) és az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) képviselőcsoportok hivatalosan nem jelöltek csúcsjelöltet.

Csúcsjelöltek vitája május 23-án

A csúcsjelöltek vitáját az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) május 23-án délután rendezte meg a Parlament brüsszeli plenáris üléstermében. Itt talál további információt a vitáról.