Kmalu: predlogi za boljšo Evropo v letu 2020 

Aġġornata(a): 
 
Maħluq(a):   
 

Aqsam din il-paġna ma' ħaddieħor: 

EU pripravlja vrsto novih zakonodajnih predlogov za boljše življenje v Evropi. Preberite, kaj lahko pričakujete v letu 2020.

EYE 2020  

Podnebna kriza

Spoprijemanje s podnebno krizo je ena najpomembnejših prednostnih nalog EU. Evropska komisija pripravlja evropski zeleni dogovor, da bi Unija do leta 2050 postala podnebno nevtralna. Pričakujemo lahko zakonodajne predloge o trajnostni hrani, trajnejših proizvodih, pesticidih, strategiji za biotsko raznovrstnost za leto 2030 ter načrte za zmanjšanje škodljivih emisij v letalskem in ladijskem prometu.

Dolgoročni proračun EU

Nadaljevala se bodo pogajanja o proračunu EU za obdobje 2021–2027. Parlament želi, da se več sredstev nameni boju proti podnebnim spremembam, spodbujanju inovacij in varovanju naših meja.

Digitalne storitve

Komisija bo predvidoma pripravila predlog zakona o digitalnih storitvah ter predlog v zvezi z umetno inteligenco. Z njim naj bi razjasnila pravna vprašanja in pomagala spodbuditi naložbe v podjetja, ki se v Evropi ukvarjajo s tem področjem. Parlament bo preveril, ali so lahko avtomatizirani sistemi odločanja zaradi uporabljenega algoritma pristranski.

Bančna unija

Kriza v euroobmočju je pokazala, da je treba finančni sistem EU še tesneje povezati. Parlament bo leta 2020 obravnaval predloge za dokončno vzpostavitev bančne unije, vključno s programom zaščite privarčevanih sredstev in podpornimi ukrepi, če banka propade.

Trgovinski sporazumi

Parlament bo glasoval o trgovinskem in naložbenem sporazumu z Vietnamom, ki bo odpravil 99 % tarif. EU si bo prizadevala skleniti sporazume tudi z drugimi državami, na primer z Avstralijo in Novo Zelandijo, Čilom, Indonezijo, Filipini, Marokom in Tunizijo. Potekajo tudi pogajanja o naložbenem sporazumu s Kitajsko.

Zdravje

Evropsko komisija naj bi v začetku prihodnjega leta pripravila akcijski načrt za boj proti raku, ki ga bo Parlament preučil.

Pravice potnikov

Cilj novega predloga je posodobiti pravice potnikov, ki potujejo z letalom ali vlakom. Poslanci si želijo še posebej povečati pravice invalidov.

Širitev

Nadaljevali se bodo pogovori z državami, ki se želijo pridružiti EU. Parlament želi, da bi EU začela pristopna pogajanja z Albanijo in Severno Makedonijo, saj obe državi izpolnjujeta zahteve. Poslanci bodo razpravljali tudi o možnostih za pridružitev držav Zahodnega Balkana.

Izstop Združenega kraljestva

Združeno kraljestvo bo Unijo predvidoma zapustilo 31. januarja 2020, vendar lahko do izstopa pride že prej, če bosta tako Združeno kraljestvo kot Evropski parlament odobrila sporazum o izstopu.

Po odobritvi sporazuma bi sledil naslednji korak, tj. pogajanja za sporazum o prihodnjih odnosih, ki bi obravnaval vprašanja, kot so trgovina in sodelovanje na področju obrambe, okolja in boja proti terorizmu.

Varnost

Parlament in Svet se pogajata o predlogih za boj proti razširjanju terorističnih vsebin na spletu. Razpravljata tudi o začasnem mejnem nadzoru v schengenskem območju, od Komisije pa se pričakuje, da bo naslednje leto predložila predlog za varovanje meja EU.

Schumanova deklaracija

  1. maja bo minilo 70 let, odkar je francoski zunanji minister Robert Schuman predlagal ustanovitev Evropske skupnosti za premog in jeklo, kar je bil prvi korak na poti k Evropski uniji, kakršno poznamo danes.