Briefing 
 

Europese verkiezingen 2019: nieuwe verdeling van EP-zetels 

Het Europees Parlement zou van 751 naar 705 EP-leden verkleind moeten worden als het VK de EU verlaat. Dit stelt een ontwerpwet waar woensdag over wordt gestemd.

Naast het terugbrengen van de grootte van het Huis van 751 naar 705 gekozen vertegenwoordigers, werd op 7 februari 2018 ook een herverdeling van de zetels door het Parlement voorgesteld. 46 van de 73 zetels van het VK, die na Brexit vacant zijn, worden buiten gebruik gesteld. De overgebleven 27 voormalige VK-zetels worden verdeeld onder de 14 EU-landen die momenteel licht ondervertegenwoordigd zijn in het Huis.


Sommige of alle 46 zetels buiten gebruik kunnen herverdeeld worden over nieuwe landen die zich aansluiten bij de EU in de toekomst. Het is ook mogelijk dat ze simpelweg niet gevuld worden om de grootte van de instelling te verkleinen. Artikel 14 van het Verdrag betreffende de Europese Unie stelt dat het Parlement niet groter mag zijn dan 751 leden, plus de President.


Voorgestelde verdeling van zetels (tabel)


De plenaire stemming op woensdag zal een laatste bevestiging zijn van de voorgestelde herverdeling van de zetels. Dit vereist ook toestemming van EU-leiders tijdens de EU-top in Brussel op 28 en 29 juni. De nieuwe samenstelling moet eerst goedgekeurd worden door de Commissie Constitutionele Zaken van het Parlement voor aanvang van de plenaire vergadering. Op maandag 11 juni staat de commissiestemming gepland.stemming: woensdag 13 juni 2018

procedurecode: 2017/0900(NLE)

procedure: instemming

 

#EP2019