Briefing 
 

Europees Parlement stemt over nieuwe Europese Commissie  

Ursula von der Leyden presenteert haar team en programma op woensdagochtend, waarna de leden van het Europees Parlement over het college van commissarissen stemmen.

De Conferentie van voorzitters van het Parlement (d.w.z. voorzitter David Sassoli en fractievoorzitters) heeft op donderdag 21 november verklaard dat het proces van hoorzittingen met de kandidaat-commissarissen is afgerond. Tussen 30 september en 8 oktober vonden openbare hoorzittingen met de kandidaat-commissarissen voor de bevoegde parlementscommissies plaats, en op 14 november voor drie vervangende kandidaten.

Het Parlement zal woensdag om 12.00 uur bij hoofdelijke stemming het volledige team zoals voorgesteld door Von der Leyden en de Raad goedkeuren (of verwerpen). Voorafgaand aan de stemming zal de gekozen voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, haar team en programma presenteren, gevolgd door een debat met leden van het Europees Parlement.

Als de nieuwe Europese Commissie woensdag wordt goedgekeurd kan zij op 1 december 2019 officieel van start gaan.Procedurecode: Presentatie - 2019/2801(RSP), Verkiezing 2019/2109(INS)
Procedure: Verkiezing van de Europese Commissie
Debat: Woensdag 27 november
Stemming: Woensdag 27 november
Persconferentie: Woensdag 27 November van 13.30 tot 14.30 met David SASSOLI, Voorzitter van het Europees Parlement en Ursula VON DER LEYEN, gekozen Voorzitter van de Europese Commissie