Het Europees Parlement bezoeken  

Een bezoek aan het Europees Parlement is een unieke kans voor burgers om inzicht te krijgen in de manier waarop de parlementaire democratie van de EU werkt en hoe de besluiten van het Europees Parlement van invloed zijn op ons dagelijks leven. Het Parlement biedt bezoekers een brede waaier aan mogelijkheden om kennis te maken met de werkzaamheden, de geschiedenis en de werking van het Parlement en de Europese Unie. Het Europees Parlement heet een groot aantal bezoekers welkom op diverse locaties en in meerdere parlementaire bezoekerscentra en musea.

Het bezoekersaanbod van het EP is gevarieerd en is gericht op groepen en individuele bezoekers.

Zo’n half miljoen mensen uit de EU en daarbuiten bezoeken jaarlijks de grote vergaderzaal van het Europees Parlement in Brussel en Straatsburg. Veel van deze bezoekers komen in groepsverband (op uitnodiging van een EP-lid of op eigen initiatief), al zit het aantal individuele bezoekers al enkele jaren in de lift. De groepen worden verwelkomd door medewerkers van het Parlement, die uitleg geven over de werkzaamheden en de rol van het Europees Parlement. De groepen kunnen leden van het Europees Parlement ontmoeten en een bezoek brengen aan de grote vergaderzaal. Individuele bezoekers kunnen de grote vergaderzaal bezoeken met een interactieve multimediagids in 24 talen, een plenaire vergadering volgen of een presentatie boeken over de grote vergaderzaal door een van de sprekers van het Parlement.

Het Europees Parlement vindt dat het publiek gemakkelijk toegang moet kunnen krijgen tot zijn werkzaamheden en gebouwen, omdat transparantie essentieel is voor de uitoefening van de democratische rechten in de Europese Unie. Aangezien de kosten van een reis naar Brussel of Straatsburg vanwege de grote afstand voor veel EU-burgers een belemmering kunnen vormen, helpt het Parlement in bepaalde gevallen een handje door een gedeelte van de kosten voor de bezoekersgroepen van de leden voor zijn rekening te nemen.

Bezoeken voor groepen en individuele bezoekers in het Europees Parlement © Europese Unie 2018 - EP.  

Bezoekers die naar Brussel komen, kunnen ook het Parlamentarium en het Huis van de Europese geschiedenis bezoeken, die zich buiten de gebouwen van het Europees Parlement bevinden en ook in het weekend geopend zijn. Het Parlamentarium biedt onder andere een populair rollenspel aan over de werking van het Europees Parlement. Daarin kunnen leerlingen uit het middelbaar onderwijs de rol van Parlementslid vervullen en onderhandelen over wetgeving die het dagelijks leven van de Europese burgers zal beïnvloeden.

In Straatsburg maakt het Parlamentarium Simone Veil, een tentoonstellingsruimte, deel uit van het bezoek. Hier worden bezoekers onder andere via interactieve tools en een 360 gradenfilm ondergedompeld in de wereld van het Europees Parlement. In de gebouwen van het Parlement in Straatsburg wordt ook het programma Euroscola georganiseerd, waarbij duizenden scholieren tussen de 16 en 18 jaar kunnen ervaren hoe het voelt voor één dag Parlementslid te zijn.

Om het Parlement dichter bij de burgers te brengen, heeft het Europees Parlement ook kleinere bezoekerscentra in de lidstaten geopend. Het is de bedoeling dat er in elke lidstaat een centrum komt. Deze “Beleef Europa”-centra moeten Europa dichter bij de burgers brengen en burgers informatie geven en aansporen zich in te zetten voor Europa.

Het bezoekersaanbod is echter niet beperkt tot fysieke bezoeken. Het Europees Parlement heeft zijn online/digitale aanbod uitgebreid en biedt nu bijvoorbeeld online EP-presentaties, online Europese jeugdseminars en een nieuwe Digitale Reis aan.

Tijdens de online EP-presentaties kunnen bezoekers hun kennis over de invloed, rol en activiteiten van het Europees Parlement uitbreiden door middel van een onlinepresentatie en een vraag- en antwoordsessie die is aangepast aan de interesses van de bezoekersgroep. De online EP-presentaties zijn beschikbaar in alle 24 officiële talen van de Europese Unie.

Elk jaar viert het Parlement begin mei Europadag. Op deze dag worden in Straatsburg en Brussel diverse activiteiten georganiseerd door verschillende diensten en fracties van het Parlement.

De Digitale Reis is een reeks nieuwe online-ervaringen. Het doel ervan is burgers in staat te stellen het Parlement te leren kennen, te ontdekken en te ervaren, waar zij ook zijn. De Digitale Reis bestaat uit vier nieuwe immersieve en interactieve onlineplatforms, namelijk “Ervaar het Europees Parlement in 360°” (EP360), “Word een Europarlementariër — Virtual reality-ervaring”, een virtuele rondleiding door Het Huis van de Europese Geschiedenis en een virtueel rollenspel.