Zet Europa's treinen op het goede spoor! 

 
 
Infographic treinvervoer  

Treinen vervuilen minder en zijn veiliger dan menig ander transportmiddel, toch zijn zij slechts goed voor 6% van al het passagiersvervoer in Europa. Om dit te veranderen, is er een 'vierde spoorwegpakket' opgesteld dat recent in het EP is besproken. Volgens dit pakket zal meer concurrentie en een gemeenschappelijke regeling treinen aantrekkelijker maken om mee te reizen. Bekijk onze infographic en volg het debat met experts en leden om meer te weten te komen over de spoorwegsector in Europa.

Het Europese spoorwegennet blijft nationaal versnipperd en grotendeels gedomineerd door 'verticaal' geïntegreerde spoorweg bedrijven die zowel het netwerk en de treinen die erop rijden, beheren. Dit kan nieuwe investeerders de toegang tot de markt verhinderen.


Om dat te verhelpen, biedt het vierde spoorwegpakket, dat momenteel door het Europese parlement besproken wordt, een betere scheiding tussen het transportdeel van het bedrijf en het spoorwegnetbeheer, daarnaast biedt het een betere toegang van de binnenlandse spoorwegen aan iedere exploitant.


Deze nieuwe regels zullen er ook voor zorgen dat certificaten voor treinwagons en locomotieven in de EU makkelijker uitgegeven kunnen worden, wat zowel tijd en geld bespaard voor de operatoren, en daarmee de klanten.


Zowel het Europese Parlement als de nationale regeringen moeten deze nieuwe regels goedkeuren voordat deze van start kunnen gaan.


Bekijk onze infographic voor meer over het spoor in Europa!


De Stemming in de vervoerscommissie vervoer staat voorlopig gepland voor 26 november en de plenaire stemming voor januari 2014.