Infografiek: feiten over de honingmarkt in Europa  

 
 

Welke landen produceren de meeste honing? Hoeveel importeert de EU? Waar exporteert het naar? Vind informatie over de honingmarkt in de EU in de infografiek.

Infografiek: de honingmarkt in de EU  

De Europese Unie is de op één na grootste honingproducent, na China. Elk jaar produceren ongeveer 600.000 imkers en 17 miljoen bijenkorven rond de 250.000 ton honing.


De productie dekt echter niet de vraag: in 2016 werd ongeveer 200.000 ton honing in de EU ingevoerd, hoofdzakelijk uit China (goed voor ongeveer 40% van de EU-invoer).


In vergelijking met hun concurrenten in de wereld, worden de Europese imkers geconfronteerd met relatief hoge productiekosten en de beperkte EU-uitvoer is hoger geprijsd dan de invoer in de EU. Gemiddeld kostte één kilo honing die in 2016 in de EU werd geïmporteerd 2,23 euro, terwijl één kilo honing die naar derde landen werd uitgevoerd, gemiddeld 5,69 euro kostte.


Bijensterfte, een belangrijke uitdaging voor de sector
Bijen zijn belangrijk voor de landbouw, voedselzekerheid en biodiversiteit, aangezien bijen gewassen en wilde planten bestuiven.


Uitbraken van dierziekten, intensieve landbouw, blootstelling aan chemicaliën, verlies van leefgebieden en ongunstige klimatologische omstandigheden kunnen bijenpopulaties bedreigen.


Beschermen van bijen- en honingproducenten
Het Europees Parlement roept de Europese Commissie en de lidstaten nu op om nieuwe maatregelen te nemen om bijen te beschermen en imkers te helpen. Zij willen een betere bescherming van bijenvariëteiten, meer financiële steun voor imkers, een verbod op schadelijke bestrijdingsmiddelen en actie tegen de invoer van namaakhoning.


Lees hier verder over het verslag dat woensdagavond door de leden wordt besproken. De plenaire stemming is op donderdag.

 

Meer lezen over de EU-wetgeving over het welzijn van dieren.