Energie-efficiëntie: nieuwe EU-regels voor gebouwen en woningen 

Bijgewerkt op: 
 
Gecreëerd:   
 

Gebouwen energiezuiniger maken kan stookkosten verminderen, evenals de uitstoot van broeikasgassen. Bekijk onze video voor meer informatie.

Vanaf 1 januari 2021 moeten alle nieuwe gebouwen in de EU bijna nul of zeer weinig energie gebruiken voor verwarming, koeling en warm water. EU-regels introduceren energiecertificering van gebouwen, zodat eigenaren energieprestaties kunnen toepassen en beoordelen. Deze regels maken deel uit van het streven van de EU naar schone energie.


Tijdens de plenaire vergadering van april 2018 namen de Parlementsleden voorstellen aan om deze regels bij te werken. De belangrijkste voorgestelde wijzigingen van de richtlijn Energieprestatie van gebouwen zijn:


  • EU-landen zullen nationale langetermijnstrategieën moeten voorbereiden om de renovatie van gebouwen te ondersteunen. Het doel is dat gebouwen in de EU in 2050 nauwelijks energie verbruiken.
  • Het gebruik van slimme technologieën zal moeten worden aangemoedigd om het energieverbruik te verminderen.
  • Voor nieuwe gebouwen zijn oplaadpunten voor elektrische auto's op parkeerplaatsen vereist.


Rapporteur Bendt Bendtsen (EVP) uit Denemarken zegt: "We hebben de EU-landen nu de gereedschapskist gegeven om hun appartementen en woningen in de toekomst energiezuiniger te maken."


De EU-maatregelen voor schonere energie zijn ook gericht op duurzame energiebronnen en de energie-efficiëntie van elektrische apparaten.