De EU is van plan om de kloof in high-performance computing te dichten

Geen van 's werelds 10 krachtigste supercomputers bevindt zich momenteel in de EU, hoewel onze onderzoekers ze nodig hebben om big data te gebruiken en voor wetenschappelijke ontdekkingen.

Een computer kamer . ©AP Images/European Union-EP
Een computer kamer. ©AP Images/European Union-EP

Op 3 juli gaven de leden in de plenaire vergadering goedkeuring om een ​​plan te ondersteunen voor de verwerving en ontwikkeling van Europese krachtige computers (HPC) die tegen 2022 tot de top drie van de wereld behoren.

Big data, kunstmatige intelligentie, klimaatmodellering of cryptografie: al deze velden vereisen het gebruik van zogenaamde supercomputers - machines die in staat zijn om 1 miljoen miljard bewerkingen per seconde te verwerken. Een computer die in staat is tot exascale prestaties (duizendmaal sneller, 1 miljard miljard operaties per seconde) wordt verwacht rond 2020. Geen enkele EU-lidstaat heeft de capaciteit om dit op zichzelf te ontwikkelen.

"Helaas heeft de EU deze sector te lang verwaarloosd. Terwijl sommige landen, zoals de VS en China, racen met de ontwikkeling van supercomputers die exascale berekeningen kunnen uitvoeren, bezit de EU zelfs geen enkele supercomputer die tot de top 10 van de wereld behoort ", zei rapporteur Zigmantas Balčytis na de stemming in de parlementaire commissie. Hij benadrukte dat de EU geconfronteerd wordt met een onderfinancieringskloof van ongeveer 500 miljoen euro per jaar in vergelijking met andere landen die zwaar investeren in de ontwikkeling van supercomputerinfrastructuur.

Het project, gelanceerd door de Europese Commissie, zou de oprichting van de gezamenlijke onderneming voor de periode tot 31 december 2026 betekenen en het zou in €486 miljoen aan EU-middelen voorzien. Van de deelnemende landen wordt verwacht dat zij een gelijkwaardige bijdrage leveren aan de gezamenlijke onderneming, en de particuliere sector zal naar verwachting €422 miljoen aan extra middelen beschikbaar stellen. Dertien landen hebben aangegeven bereid te zijn deelnemende landen te worden, namelijk: België, Bulgarije, Duitsland, Frankrijk, Griekenland, Italië, Kroatië, Luxemburg, Nederland, Portugal, Slovenië, Spanje en Zwitserland.

De EU-industrie levert wereldwijd ongeveer 5% van de HPC-middelen, terwijl deze 29% van deze hulpbronnen verbruikt.

Binnenkort wordt hij de nummer één

  • Summit, de nieuwste supercomputer van Amerika, werd in juni 2018 onthuld. Met een topprestatie van 200 petaflops, of 200.000 biljoen berekeningen per seconde, verdubbelt Summit meer dan de topsnelheden van de Chinese TaihuLight.