Schadelijke of illegale online-inhoud aanpakken: Ideeën van het Parlement

Ontdek hoe de EU schadelijke of illegale online-inhoud wil aanpakken en tegelijkertijd de vrijheid van meningsuiting beschermen.

Digitale illustratie van een internet cloud ©AdobeStock_vegefox.com
©AdobeStock_vegefox.com

Op 5 juli 2022 heeft het Parlement de Digital Services Act (DSA) - of het wetgevingspakket inzake digitale diensten (WDD) - goedgekeurd, om de snel ontwikkelende digitale economie op EU-niveau te helpen vormgeven en standaarden te bepalen voor de rest van de wereld. Eén van de fundamentele kwesties die EP-leden wilden aanpakken is het beschermen van gebruikers tegen schadelijke of illegale inhoud.

Illegale online-inhoud verwijderen en tegelijkertijd rechten en vrijheden beschermen

Volgens EP-leden was een vrijwillige aanpak per platform onvoldoende. Ze wilden duidelijke regels in de hele EU voor het modereren van inhoud, met de toepassing van het zogenoemde “notice and action”-mechanisme. De regels moeten verzekeren dat het mechanisme:

  • efficiënt is - gebruikers zullen online bemiddelaars snel op de hoogte kunnen brengen van mogelijke illegale inhoud zodat ze het snel kunnen verwijderen
  • niet wordt misbruikt - in het geval dat inhoud gesignaleerd of verwijderd wordt, zullen betrokken gebruikers geïnformeerd worden en de mogelijkheid hebben om tegen de beslissing in beroep te gaan via een nationale instantie voor geschillenbeslechting
  • de rechten en vrijheden van gebruikers respecteert - zoals de vrijheid van meningsuiting en recht op informatie, zodat online bemiddelaars illegale inhoud op een zorgvuldige, redelijke en niet-discriminerende manier zouden verwijderen en geen inhoud verwijderen die niet illegaal is

Als gebruikers een beslissing van de platforms over door gebruikers gegenereerde illegale inhoud betwisten, zullen ze de mogelijkheid hebben om gerechtelijke stappen te nemen.

Bovendien moet illegale inhoud, als die bovendien crimineel is, niet alleen verwijderd worden, maar ook navolging krijgen door wetshandhaving en rechterlijke macht. Online platformen worden ook verplicht om ernstige misdaden aan de bevoegde autoriteiten te melden.

Manieren om schadelijke inhoud aan te pakken

Om het probleem van schadelijke inhoud aan te pakken, zoals haatdragende taal of nepnieuws, versterken de regels de transparantieverplichtingen voor platforms, inclusief van hun inkomstenbeleid.

Meer keuze voor wat gebruikers online zien

De regels geven gebruikers meer controle over de inhoud die ze te zien krijgen en bieden de mogelijkheid om zich volledig te kunnen afmelden van gecureerde inhoud of ‘content curation’.

Ze omvatten ook strengere wetgeving voor doelgerichte advertenties, inclusief een verbod op advertenties gericht op minderjarigen en het gebruik van gevoelige gegevens (zoals seksuele geaardheid, religie of etniciteit.

De Commissie presenteerde op 15 december 2020 haar voorstel over het wetgevingspakket inzake digitale diensten (WDD) en wet inzake digitale markten. Na de onderhandelingen met de Raad heeft het Parlement op 5 juli 2022 de wet digitale diensten en de wet digitale markten goedgekeurd.

De Raad zal de wet digitale markten naar verwachting in juli goedkeuren en de wet digitale diensten in september. Voor details over wanneer de verordeningen van kracht worden, lees het persbericht hieronder in 'meer informatie'.

Meer lezen: Wet inzake digitale markten en wet inzake digitale diensten van de EU: een toelichting