"Of we winnen allemaal of we verliezen allemaal": toespraak Martin Schulz

De Duitse sociaaldemocraat Martin Schulz werd vandaag verkozen tot Voorzitter van het Europees Parlement, een functie die hij zal houden tot de Europese verkiezingen van 2014. In zijn dankwoord herinnerde hij iedereen in deze tijden van crisis dat "Europa is stoelt op het nuchtere inzicht dat onze belangen niet meer kunnen worden gescheiden van die van onze buren; ofwel we verliezen allemaal – ofwel we winnen allemaal.

Martin Schulz
Martin Schulz

"Dit zijn stormachtige tijden in de geschiedenis van Europa. Voor veel mensen in Europa, zijn het moeilijke tijden", zei Schulz na aanvaarding van het resultaat van de stemming. Hij herinnerde eraan dat  eraan te herinneren dat " Als gevolg van de economische crisis is in veel landen de armoede toegenomen en heeft de werkloosheid dramatische vormen aangenomen". Dit is echter niet alleen een economische crisis,  maar iets diepers, vertrouwenscrisis ten aanzien van de politiek en haar instellingen vormt ook een bedreiging voor het geloof in het Europees project. Voor het eerst sinds haar oprichting wordt het mislukken van de

Europese Unie een realistisch scenario ", een situatie verergerd door het schijnbare gebrek aan parlementaire en dus democratische legitimiteit van de genomen besluiten. " De prijs daarvoor betaalt de EU als geheel: dat is de voedingsbodem voor anti-Europees ressentiment".

Maar voor Schulz kan slechts een diep democratische Unie zorgen voor de antwoorden. " Het naoorlogse Europa daarentegen stoelt op het nuchtere inzicht dat onze belangen niet meer kunnen worden gescheiden van die van onze buren: ofwel we verliezen allemaal – ofwel we winnen allemaal".

Met betrekking tot de  intergouvernementele overeenkomst om de begrotingsdiscipline onder de lidstaten van het eurogebied te versterken, benadrukte  Schulz de noodzaak van parlementaire controle als voorwaarde voor democratische legitimiteit. " De uitkomst van een parlementair onvoldoende gelegitimeerde

politiek wordt door de burgers ervaren als een dictaat uit Brussel. De prijs daarvoor betaalt de EU als geheel: dat is de voedingsbodem voor anti-Europees ressentiment. Daarbij zal het Europees Parlement niet werkeloos toezien!, Wie meent dat meer Europa met minder parlementarisme mogelijk is, zeg ik hier en nu dat hij mij op zijn pad zal vinden!".

"Ik zal geen gemakkelijke voorzitter zijn", liet hij weten, maar "een voorzitter die alles in het werk zal stellen om bij de mensen het verloren gegane vertrouwen in het Europese eenwordingsproces te herstellen en hen weer voor Europa te enthousiasmeren!"

Het EP zelf "is de plaats waar de belangen van de mensen verdedigd worden. Hier zitten de vertegenwoordigers van het Europese volk. Daarom zeg ik: De burgers die ons via rechtstreekse verkiezingen hun vertrouwen hebben gegeven, verwachten van ons dat wij voor hun zaak vechten. Ik weet dat alle leden van dit Huis zichzelf zien als de pleitbezorgers van gewone mensen. Ik ben er trots op dat feit, en ik dank u allen voor uw inzet om de burgers van Europa".

"Mijn overweldigende emotie is nederigheid" zei  Schulz. " Mijn ambt als Voorzitter van het Parlement wil ik zo uitoefenen dat degenen die mij vandaag hebben gekozen, hun keuze zelfbewust kunnen verantwoorden, en dat degenen die niet op mij hebben gestemd, positief worden verrast."