Deze week in het EP: de EU-top, infrastructuur en asielzoekers 

 
 
De laatste vergadering van het Parlement in 2012  

Deze week op de agenda: resultaten van de laatste EU-top, een vitale infrastructuur voor een beter aangesloten Europa, nieuwe regels wat betreft het asielbeleid en maatregelen om elektronische handel te vergemakkelijken.

De Voorzitter van de Europese Raad, Herman Van Rompuy, zal de EU-top van vorige week bespreken, slechts enkele dagen nadat de leden in de plenaire vergadering het grote aantal EU-toppen bekritiseerden, waarmee er wordt getracht een Economische Unie te bereiken.


Op maandag zal ook de President van de Europese Centrale Bank, Mario Draghi de leden een toelichting geven over het toezicht op de banken. Op dinsdag staat dan de richtlijn voor strengere kapitaalvereisten op de agenda en zullen ook de eerste gesprekken met de Raad plaatsvinden voor een compromis over het bankentoezicht.

Op dinsdag wordt er gedebatteerd en gestemd over Infrastructuur voor transport,energie en telecommunicatie.


Op maandag staan gemeenschappelijke regels voor de verwerking vanasielaanvragen en nieuwe toepassing voor databanken voor vingerafdrukken van asielzoekersop de agenda van de commissie Burgerlijke vrijheden. Er wordt ook gedebatteerd over een eenvormig stelsel van regels voor de behandeling van asielzoekers in de EU, bijvoorbeeld wat betreft de gezondheidszorg en de termijn voor het behandelen van een aanvraag.


De hervorming van het visserijbeleid staat op dinsdag op de agenda van de gelijknamige commissie. Het doel hiervan is het verlagen van visquota om vissente beschermen, en het wetenschappelijke beheer van bestanden.

Op maandag wordt er ook gestemd over de vereenvoudiging van geschillenbeslechtingin de electronische handel.

Het hart dat de vorig jaar overleden voormalig Tsjechische Premier, Vaclav Havel aan zijn handtekening toevoegde, zal op maandag een symbolisch plaatsje krijgen boven de hoofdingang van het Parlement.


Martin Schulz zal vanaf dinsdag een tweedaags officieel bezoek aan Tunesië brengen om President Moncef Marzouki en premier Hamadi Jebali te ontmoeten. Verder zal hij ook de voorzitter van het Parlement, Mustapha Ben Jaafar, en politieke en maatschappelijke leiders en studenten ontmoeten.