Debat over Grieks Voorzitterschap van de Raad van de EU

De Griekse premier Antonis Samaras heeft zijn prioriteiten voor het Voorzitterschap van zijn land uiteengezet. Het stimuleren van groei en werkgelegenheid, de voortzetting van de creatie van een bankenunie en een efficiëntere verdeling van de lasten in het immigratiebeleid: op al deze gebieden is er een duidelijke behoefte aan meer en beter Europa liet hij weten. De leden waarschuwde hem dat de crisis in Griekenland nog niet voorbij is en tot sociale problemen heeft geleid.

Antonis Samaras
De Griekse premier Antonis Samaras tijdens het debat

De afgelopen jaren werd het cohesiebeleid en de gemeenschappelijke munt op de proef gesteld zei Samaris en hij onderstreepte de noodzaak van een efficiënte Europese besluitvorming. "Het Europees Parlement moet verder worden versterkt," liet hi jverder weten en voegde er aan toe dat dit zal helpen de idealen van de Europese Unie dichter bij de Europese burger te brengen.


We hebben tijdens de crisis en door de crisis bewezen dat Europe werkt, zei Samaras en hij bedankte de Europese volkeren voor hun solidariteit met Griekenland toen het land worstelde met zijn diepe recessie. "Wij willen ervoor zorgen dat burgers niet zullen stemmen met de bittere smaak van de crisis in hun mond," liet hij verder weten met het oog op de komende Europese verkiezingen in mei.


De Voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso prees Griekenland voor zijn "moed, vastberadenheid en inzet" tijdens de crisis en zei dat het iedereen heeft aangemoedigd om de oorzaken en de wortels van de crisis te bestrijden. Barroso wees erop dat het belangrijkste doel in Europa nuis  om de werkgelegenheid te herstellen door nieuwe investeringen in de economie en verdedigde de bijdrage van vrij verkeer van personen aan de groei en het concurrentievermogen in de EU.


De fractievoorzitter van de Europese Volkspartij, Joseph Daul, benadrukte het belang van het nemen van maatregelen op EU-niveau om de werkgelegenheid te stimuleren. "Europese solidariteit moet werken om werk te redden. We hebben meer sociale en fiscale harmonisatie nodig in Europa."


Hannes Swoboda, de fractievoorzitter van de Socialisten & Democraten, beschuldigde de trojka van het hebben van te hoge normen in Griekenland: "Veel van de eisen van de trojka zijn niet aanvaardbaar omdat ze eerder het sociale netwerk vernietigen."


De fractievoorzitter van de liberale ALDE-fractie, Guy Verhofstadt, zei: "Ik wist dat we geen Griekse crisis zouden hebben gehad en geen Europese crisis als de politieke elite in Griekenland hun verantwoordelijk veel eerder zouden hebben  genomen dan ze nu doen en  als tezelfdertijd als ook de Europese leiders en de Europese nationale elites hun volledige solidariteit hadden getoond vanaf het begin van deze crisis.''


Rebecca Harms, medefractievoorzitter van De Groenen bekritiseerde Samaras' optimisme, en zei dat de hervormingen enkel op papier succesvol zijn. “U moet met spoed handelen, mensen hebben een groot gevoel van onrechtvaardigheid. U moet uw volk aan boord brengen," zei ze.


Martin Callanan, fractievoorzitter van de Europese Conservatieven en Hervormers merkte op dat "de mensen van Griekenland de prijs betalen voor hun eigen fouten " en hij zei dat het is ironisch om te zeggen dat Griekenland meer dan enig ander land heeft gelden tijdens de economische crisis.


Gabriele Zimmer, voorzitter van de Confederale Fractie Europees Unitair Links/Noords Groen Links reageerde op de inspanningen van Griekenland om zijn economie te stabiliseren: "Dit marktgedreven beleid heeft geleid tot waar we nu zijn, tot een ​​humanitaire ramp. We kunnen geen problemen oplossen door grondrechten van het Griekse volk uit te roeien. Help eerst de mensen en vraag dan om het geld om de economische problemen op te lossen.”


Griekenland is nu in buitenlandse handen en u kunt niet toegeven dat de toetreding tot de euro een vergissing was, zei Nigel Farage, medefractievoorzitter vanEuropa van vrijheid en democratie, tegen premier Samaras. We worden geleid door grote bedrijven en grote bureaucraten, voegde hij eraan toe en hij zei te hopen dat de mythe van de onvermijdelijkheid van de EU bij de komende Europese verkiezingen zal worden verbrijzeld.


"U bent een goedgelovig land, als u denkt dat de EU de oplossing is", zei Nicole Sinclaire, een Brits niet-fractiegebonden lid tegen de Griekse premier voor zijn inzet voor verdere Europese integratie.