Sacharovprijs 2015 gaat naar Raif Badawi 

Bijgewerkt op: 
 
Gecreëerd:   
 

Deel deze pagina: 

Raif Badawi © Courtesy of Amnesty International  

Raif Badawi is de laureaat van de Sacharovprijs voor de vrijheid van denken 2015. Het besluit werd op 29 oktober genomen door EP-Voorzitter Martin Schulz en de fractieleiders. Badawi is een blogger uit Saoedi-Arabië die momenteel 10 jaar gevangenisstraf uitzit voor het beledigen van de islam op zijn website het bevorderen van het sociale, politieke en religieuze debat. De Sacharovprijs wordt uitgereikt op 16 december in Straatsburg

"Een extreem moedige man"


"De conferentie van Voorzitters heeft besloten dat de Sacharovprijs gaat naar de Saoedische blogger Raif Badawi," zei Schulz in de plenaire vergadering. "De heer Badawi, een buitengewoon moedige man, een voorbeeld, heeft één van de meest gruwelijke straffen van zijn land opgelegd gekregen, die alleen kan worden omschreven als wrede martelingen." De Voorzitter voegde toe: "Ik roep de koning op om de uitvoering van de straf te beëindigen, de heer Badawi terug te laten keren naar zijn vrouw en hem in staat te stellen de prijs in dit Huis in ontvangst te nemen tijdens de plenaire vergadering van december."


Badawi: een gewetensgevangene


Badawi is een Saoedische blogger, mensenrechtenactivist en auteur van de website Free Saudi Liberals. Hij werd gearresteerd in 2012 en later veroordeeld tot 10 jaar gevangenisstraf, 1000 zweepslagen en een fikse boete wegens het beledigen van islamitische waarden op zijn website.


De eerste serie van 50 zweepslagen werd in januari 2015 in het openbaar toegediend. De rest werd uitgesteld na internationale protesten. Eerder deze week liet de vrouw van Raif Badawi, Ensaf Haidar, die momenteel met hun drie kinderen in Canada woont, weten dat de Saoedische autoriteiten het groene licht hebben gegeven voor hervatting van de geselingen.


In februari dit jaar nam het EP een resolutie aan waarin de geseling van Badawi werd veroordeeld als "een wrede en schokkende daad" en waarin de Saoedische autoriteiten werden opgeroepen "hem onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrij te laten, aangezien hij wordt beschouwd als een gewetensgevangene, enkel vastgehouden en veroordeeld voor het uitoefenen van zijn recht op de vrijheid van meningsuiting.”


De finalisten

Raif Badawi was één van de drie finalisten ditjaar. Lees meer over de democratische oppositie in Venezuela, belichaamd door de Mesa de la Unidad Democrática en politieke gevangenen en de in februari vermoorde Russische oppositieleider Boris Nemtsov.


De Sacharovprijs


De Sacharovprijs voor de vrijheid van denken wordt jaarlijks door het Europees Parlement uitgereikt. De prijs werd opgericht in 1988 om personen of organisaties te eren voor hun inzet voor de mensenrechten en fundamentele vrijheden. Vorig jaar werd de prijs toegekend aan Denis Mukwege.

 

De genomineerden voor de Sacharov-prijs kunnen door politieke fracties, of door een groep van minstens 40 parlementsleden verkozen worden.De Parlementaire commissies voor Buitenlandse Zaken en Ontwikkeling stemmen over de drie finalisten, en uiteindelijk verkiest de Conferentie van voorzitters een laureaat.

 

Klik hier voor meer nieuws van het Europees Parlement.