Het ABC van het Europees Parlement 

 
 
Bekijk de infografiek voor meer informatie  

In mei 2014 kozen de burgers in de EU de 751 leden van het Europees Parlement. Hoe werken ze en hoe organiseren ze zich in het Parlement? Bekijk de bijgewerkte infografiek.

Het Europees Parlement is het enige rechtstreeks verkozen orgaan van de EU en één van de grootste democratische vergaderingen in de wereld. De 751 leden vertegenwoordigen 500 miljoen EU-burgers. Zij worden eens in de vijf jaar gekozen door de kiezers in de 28 EU-lidstaten.


Fracties


EP-leden zijn georganiseerd in transnationale fracties die bestaan uit leden uit verschillende landen maar met dezelfde politieke overtuiging. Er zijn momenteel acht fracties in het EP. Zij zijn van cruciaal belang bij het werk van het Parlement en zij zijn de belangrijkste spelers in het vormen van meerderheden bij stemmingen over wetgeving, de begroting en andere kwesties.

Parlementaire commissies


Er zijn twintig vaste commissies, twee subcommissies (voor mensenrechten en defensiebeleid)  en twee enquêtecommissies (voor emissiemetingen in de autoindustrie en voor Panama Papers). Enquêtecommissies zijn tijdelijk en werken aan specifieke onderwerpen binnen een bepaalde termijn.


Dit artikel werd eerder gepubliceerd op 18 november 2015 en is bijgewerkt met de laatste ontwikkelingen.