Eurobarometer over prioriteiten voor de EU 

Bijgewerkt op: 
 
Gecreëerd:   
 

Deel deze pagina: 

Terrorismebestrijding moet de eerste prioriteit van de EU zijn, gevolgd door de aanpak van werkloosheid, de bestrijding van fiscale fraude, migratie, de bescherming van de buitengrenzen en democratie in de wereld, volgens de overgrote meerderheid van de ondervraagden in een speciale Eurobarometer in opdracht van het Europees Parlement. De deelnemers werd gevraagd of de EU meer of minder bij een reeks verschillende kwesties moet ingrijpen. Bekijk onze interactieve infografiek met meer informatie.

De respondenten in de opiniepeiling vinden dat de EU op de meeste van de beleidsterreinen waar zij naar werden gevraagd, zou moeten ingrijpen. Aangeduid als de belangrijkste prioriteiten zijn terrorismebestrijding (EU: 82%; BE: 83%; NL: 76%) en de aanpak van de werkloosheid (EU: 77%; BE: 78% en NL: 72%).


Verder wil driekwart van de ondervraagden meer EU-maatregelen op het gebied van de bestrijding van fiscale fraude (BE: 77%; NL 68%), 74% wil meer maatregelen op het gebied van migratie (BE: 73%; NL: 77%), 71% voor de bescherming van de buitengrenzen (BE: 72%; NL: 64%), 68% wil meer actie voor de bevordering van democratie en vrede in de wereld. (BE: 62%, NL: 64) en 67%  wil meer maatregelen voor milieubescherming zien (BE: 68%, NL: 69%).


Verder beschouwt 40% van de ondervraagden het risico op een terroristische aanslag hoog (BE: 50%; NL: 32%). Van de maatregelen die het Parlement voorstelt op het gebied van terrorismebestrijding vinden Europeanen het belangrijkste om het volgende aan te pakken: de financiering van terroristische groeperingen (EU: 42%, BE: 38%; NL: 41%); de bestrijding van radicalisering (EU: 41%; BE: 47%; NL: 60%) en de versterking van het beheer van de buitengrenzen van de EU (EU: 39%; BE: 36%; NL: 33%). Daarnaast hechten zowel de Belgische als de Nederlandse ondervraagden veel belang aan een betere samenwerking tussen de politie en de geheime diensten van de lidstaten en Europol (EU: 36%; BE: 43%; NL: 63%).


Het Parlement is al bezig met nieuwe initiatieven voor de prioriteiten die door de ondervraagden werden aangeduid. Wat betreft terrorisme zijn leden van het Parlement bezig met een voorstel om voorbereidingen van terroristische aanvallen in heel de EU een misdaad te maken. Ze willen ook strengere regels voor het kopen en bezitten van vuurwapens. Met betrekking tot belastingen heeft het Parlement een voorstel klaar om multinationals een eerlijk deel van de belastingen te laten betalen. Het heeft ook een enquêtecommissie opgericht om belastingafspraken en belastingontwijking te onderzoeken. Er is ook een enquêtecommissie die de onthullingen in de Panama papers onderzoekt en een enquêtecommissie gericht op de fraude met uitstoot door personenwagens. De leden stemmen volgende week ook over een voorstel voor een Europees grensbeschermingsysteem om Europees grensagenschap beter te laten samenwerken met nationale instanties.


Over de infografiek

Het onderzoek is uitgevoerd onder 27.969 mensen uit de EU tussen 9 en 18 april. Het werd zo opgesteld dat het representatief is voor de bevolking van de EU als geheel.

In onze interactieve infografiek kunt u de resultaten van de enquête op verschillende beleidsterreinen van de EU vergelijken, evenals voor elke afzonderlijke lidstaat.


Bovendien gelooft driekwart van de Europeanen (74%) dat wat hen samenbrengt, belangrijker is dan wat hen scheidt (BE 76%; NL 83%).