Terugblik op de plenaire vergadering: Staat van de Unie, WiFi4EU, gasvoorziening 

 
 

Het Staat van de Unie-debat, gratis wifi in openbare ruimtes, waarborging van de gasvoorziening en de aanpak van de jeugdwerkloosheid stonden deze week op de agenda in Straatsburg.

"De wind is terug in de zeilen van Europa", zei Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker, tijdens het debat over de Staat van de Unie op woensdag. Juncker kondigde voorstellen aan voor een Europese minister van Financiën, legale migratie, cyberveiligheid, internationale handel en de defensie-unie. Hij stelde verder voor om het voorzitterschap van de Europese Raad en de Europese Commissie te combineren.

Jeugdwerkloosheid
Op woensdag keurde het Parlement een extra € 500 miljoen goed voor de aanpak van de jeugdwerkloosheid.

Wapenexport
De leden riepen op tot een strengere controle op de wapenuitvoer in een resolutie die op woensdag werd aangenomen.

WiFi4EU
Op dinsdag keurden de leden een nieuwe regeling goed voor gratis wifi in openbare ruimten.

Herstellingen na aardbevingen in Italië
Het Parlement gaf goedkeuring aan 1,2 miljard euro voor herstelwerkzaamheden na de aardbevingen in Midden-Italië in 2016 en 2017.

Nieuwe commissie terrorismebestrijding
Op dinsdag besloot het Parlement over de leden van de nieuwe bijzondere commissie voor terrorismebestrijding. De commissie koos donderdag tijdens haar eerste vergadering Nathalie Griesbeck (ALDE, FR) als voorzitter.

EU-gasvoorziening
Volgens nieuwe maatregelen die dinsdag zijn goedgekeurd, kunnen lidstaten die geconfronteerd worden met een gastekort, zich beroepen op leveringen uit andere EU-landen. De EU importeert tweederde van haar aardgas. De belangrijkste leveranciers zijn Rusland, Noorwegen en Algerije.

Bescherming van de bossen
De leden keurden woensdag plannen goed om EU-landen de uitstoot die door ontbossing wordt veroorzaakt, te laten compenseren. Bossen zijn van cruciaal belang in de bestrijding van klimaatverandering en om de CO2-uitstoot te absorberen.

Toegankelijkheid
Mensen met een handicap moeten toegang hebben tot belangrijke producten en diensten, zoals telefoons en bankdiensten volgens een ontwerpwet die op donderdag werd goedgekeurd. Ongeveer 80 miljoen mensen in de EU hebben een handicap en dit aantal zal naar verwachting groeien.

Walvisvangst in Noorwegen
Noorwegen moet zijn walvisjacht stoppen en de EU moet ervoor zorgen dat er geen walvisvlees in de havens wordt overgeslagen. Noorwegen heeft de afgelopen dertig jaar meer dan 13.000 walvissen gedood.