"Dit is voor alle Venezolanen": Democratische Oppositie van Venezuela neemt de Sacharovprijs in ontvangst 

 
 
De prijsuitreiking in het Europees Parlement  

Vertegenwoordigers van de Democratische Oppositie van Venezuela hebben vandaag de Sacharovprijs voor de vrijheid van denken ontvangen tijdens een ceremonie in Straatsburg.

"De prijs is voor alle Venezolanen in de wereld", zei EP-Voorzitter Antonio Tajani bij het uitreiken van de prijs. Tajani zei dat de mensenrechtensituatie in Venezuela verslechtert en riep op tot een "terugkeer naar vrije verkiezingen met deelname van iedereen zodat het Venezolaanse volk over zijn toekomst kan beslissen. Afgelopen weekend besloot president Maduro op willekeurige en antidemocratische wijze om de belangrijkste oppositiepartijen te verbieden om aan de presidentsverkiezingen mee te doen. Deze situatie kan zo niet doorgaan. (...) We willen dat het land terugkeert naar democratie, waardigheid en vrijheid," benadrukte hij.


"[De Sacharov-prijs] is een erkenning voor moeders die zichzelf voedsel ontzeggen om hun kinderen te redden, voor kinderen die in vuilnishopen graven om hun honger te stillen, voor ouderen die wegteren door een gebrek aan medicijnen. Een jongere geëmigreerd uit wanhoop om elders kansen te zoeken, is ook ontvanger van deze prijs, net als een leraar die ideologische blindheid overwint en vasthoudt aan de taak om vrije mannen en vrouwen op te leiden voor Venezuela. Of nogmaals, diegenen die vechten voor de mensenrechten in Venezuela, Venezolaanse journalisten die hun hele leven risico's nemen door te proberen de ware feiten te laten zien, die anderen verborgen proberen te houden,” zei Julio Borges, voorzitter van het Venezolaanse parlement. "Honger is een politiek systeem geworden in Venezuela: 75% van de Venezolanen is de afgelopen 12 maanden 10 kilo afgevallen," zei hij. Hij deed een oproep voor humanitaire hulp en drong er bij de EU en de wereld op aan om de presidentsverkiezingen aandachtig te volgen.

 

"We zullen deze prijs gebruiken om bloemen mee te nemen naar de graven van meer dan 350.000 Venezolanen waar de familie van rouwt (...) In tegenstelling tot degenen die momenteel op onregelmatige wijze de macht hebben in Venezuela, die heersen over geweren of bajonetten die de grondwet en wetten van de republiek met voeten treden, willen wij vrede. Wij komen hier niet om wraak te nemen maar voor rechtvaardigheid," zei Antonio Ledezma, burgemeester van Caracas en politieke gevangene nu in ballingschap in Europa. "Deze prijs geeft ons extra energie om te blijven vechten voor de waarden en principes van de democratie," voegde hij eraan toe.

Bij de prijsuitreiking waren Julio Borges, voorzitter van het parlement, Antonio Ledezma, burgemeester van Caracas en familieleden of vertegenwoordigers van de politieke gevangenen: Antonieta en Leopoldo López (ouders van Leopoldo López), Patricia Gutiérrez (echtgenote van Daniel Ceballos), Yamile Saleh ( moeder van Lorent Saleh), José Ignacio Guédez (advocaat van Alfredo Ramos) en Alejandra González, zus van Andrea González aanwezig.


Tajani verwelkomde verder Sacharovprijs finalisten 2017 Aura Lolita Chavez Ixcaquic en Betlehem Isaak, dochter van finalist Dawit Isaak, die sinds 2001 in de gevangenis zit. Hij riep de Eritrese autoriteiten op om hem onmiddellijk vrij te laten.

 

Sacharovprijs 2017

Op 26 oktober maakten EP-Voorzitter Antonio Tajani en de fractieleiders bekend dat de Sakharovprijs voor de vrijheid van denken dit jaar gaat naar de Democratische Oppositie in Venezuela. Dit omvat het parlement (vertegenwoordigd door de voorzitter Julio Borges) en alle politieke gevangenen zoals vermeld door Foro Penal Venezolano, vertegenwoordigd door Leopoldo López, Antonio Ledezma, Daniel Ceballos, Yon Goicoechea, Lorent Saleh, Alfredo Ramos en Andrea González.

 

Situatie in Venezuela

Venezuela wordt geconfronteerd met een ernstige politieke en economische crisis. Een hoge inflatie zorgde ervoor dat miljoenen Venezolanen worstelen om te overleven, voedsel of medicijnen te kopen. Meer dan 120 mensen zijn sinds het begin van het jaar overleden in straatdemonstraties, meestal tegen de regering van Nicolas Madur. Het parlement, onder leiding van de oppositie, werd van haar bevoegdheden beroofd en volgens Foro Penal Venezolano zijn er momenteel nog steeds 300 politieke gevangenen in het land.

Dertig jaar Sacharovprijs

Het Europees Parlement reikt sinds 1988 de Sacharovprijs voor de vrijheid van denken uit aan personen en organisaties die de mensenrechten en fundamentele vrijheden verdedigen. De prijs is genoemd naar de Sovjetfysicus en politieke dissident, Andrei Sacharov. Nelson Mandela, Malala Yousafzai, Raif Badawi en Nadia Murad en Lamiya Aji Bashar zijn enkele namen van mensen die de prijs eerder ontvingen.


Ter gelegenheid van de dertigste verjaardag van de prijs volgde het Europees Parlement samen met Magnum Photos het dagelijks leven van vier mensenrechtenactivisten uit Tunesië, Cambodja, Ethiopië en Bosnië en Herzegovina. De fototentoonstelling Zij verdedigen onze vrijheid - 30 jaar Sacharovprijs werd dinsdag in het EP geopend en zal in 2018 door de EU reizen.


Bekijk de opname van de ceremonie op onze website of volg het debat op sociale media met behulp van de hashtag #SacharovPrijs.