EP-leden over het Bulgaars Voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie

Bulgaarse EP-leden hopen dat het zes maanden durend Voorzitterschap van de Raad van de EU gezamenlijke initiatieven zal bevorderen en vooruitgang zal boeken op de Westelijke Balkan.

Het logo van het Bulgaars Voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie
Het logo van het Bulgaars Voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie

De premier van Bulgarije, Boyko Borissov, presenteert op woensdag 17 januari in de plenaire vergadering de plannen van het land voor het Voorzitterschap. U kunt zijn toespraak live volgen vanaf 09.00 uur.

Sofia heeft verklaard dat het zal streven naar consensus onder de lidstaten over kwesties als veiligheid en migratie, zal werken aan verbetering van het Europese concurrentievermogen en aan versterking van de cohesie en solidariteit in discussies over de toekomstige meerjarenbegroting en het EU-landbouwbeleid. Het land streeft ook naar verbetering van de vooruitzichten voor de Europese integratie van de landen op de Westelijke Balkan.

De Bulgaarse EP-leden wezen erop dat het land zou moeten werken aan het vinden van gemeenschappelijke oplossingen voor de uitdagingen van Europa. Andrey Kovatchev (EVP) zei: "Tijdens het allereerste Voorzitterschap van de Raad van de EU, zal Bulgarije alles in het werk stellen om de Europese eenheid te bewaren en samenwerking op belangrijke gebieden van gemeenschappelijk belang te bevorderen.” Hij benadrukte het belang van de Westelijke Balkan: "We hopen dat ons Voorzitterschap zal fungeren als een politieke katalysator voor het toetredingsproces tot de EU van de landen op de Westelijke Balkan."

Svetoslav Hristov Malinov (EVP) liet weten dat de prioriteiten van Bulgarije al zijn vastgesteld in overeenstemming met de andere landen die het Voorzitterschap voor en na het land bekleden (Estland en Oostenrijk) maar dat hij hoopt dat "we zullen slagen met één of twee politieke initiatieven die de Europese agenda niet zouden hebben gehaald, als ons land niet Voorzitter was geweest".

Sergei Stanishev (S&D) riep op tot vooruitgang met betrekking tot de belangrijkste prioriteiten voor de burgers, inclusief sociale aangelegenheden, en waarschuwde dat de startbesprekingen over de volgende EU-meerjarenbegroting, die vanaf 2021 van kracht zou moeten zijn, niet mogen leiden tot minder geld voor beleid waarmee de kloof tussen de levensstandaarden in de EU wordt gedicht. Een andere uitdaging die hij noemde, was de hervorming van het EU-asielsysteem: "De lidstaten moeten een overeenkomst bereiken zodat de roep om solidariteit werkelijkheid kan worden".

"Het voorzitterschap van Bulgarije moet zich verantwoordelijk opstellen ten aanzien van de belangrijkste kwesties: migratie, bescherming van de buitengrenzen en de drastische ongelijkheid in inkomens en levensstandaard tussen Oost- en West-Europa", zei Angel Dzhambazki (ECR) . "Ik denk dat we meer landen kunnen integreren, wat weerstand zou kunnen bieden tegen het beleid van het instellen van een ​​kern en een periferie in de Unie," voegde hij eraan toe.

"Er is in Bulgarije overeenstemming bereikt over de prioriteiten voor het voorzitterschap van de EU-Raad", zei Filiz Hyusmenova (ALDE) "Het Europa van de consensus, het Europa van het concurrentievermogen en het Europa van de cohesie zijn thema's die voldoen aan de verwachtingen voor een gezamenlijke aanpak van gemeenschappelijke uitdagingen en de versterking van het vertrouwen in de EU."