Interview met de winnaar van de LUX-filmprijs  

 
 

"Woman at War" heeft de LUX-filmprijs 2018 gewonnen. Regisseur Benedikt Erlingsson vertelde ons over klimaatverandering en de uitdagingen die dit met zich meebrengt voor de democratie.

"Het gaat over democratie, het bewerken van de media, en de strijd voor het milieu en het recht van mensen om te handelen, zelfs al overtreed je daarmee de regels," zo beschreef de IJslandse regisseur zijn film. Zijn grappige en surrealistische "arthouse-actiethriller met veel muziek" maakt gebruik van de adembenemende IJslandse natuur om de dramatische urgentie van de milieuproblemen waarmee we worden geconfronteerd, te illustreren.

Een waarschuwingskreet, een activistische film

"Mijn film is ook een waarschuwingskreet. Er is een vreemde cultuur van ontkenning en uitstel van het probleem. Het is onze levensstijl die we moeten veranderen en dit is een grote uitdaging voor onze generatie, "zei Erlingsson tijdens een Facebook-live nadat hij de prijs in ontvangst had genomen.

Kona fer í stríð/Woman at War van de IJslandse regisseur Benedikt Erlingsson is een vrolijk, inventief, energiek en feministisch verhaal over een muzieklerares die een dubbelleven leidt als gepassioneerde milieuactivist. Terwijl ze haar moedige operatie begint te plannen, komt ze erachter dat haar aanvraag om een ​​kind te adopteren eindelijk is geaccepteerd en dat er een klein meisje op haar wacht in Oekraïne.

"Vrouwen zijn voortdurend bezig de wereld te redden"

Toen hem werd gevraagd waarom hij voor een vrouwelijke hoofdrol (gespeeld door Halldóra Geirharðsdóttir) koos, antwoordde Benedikt Erlingsson: "Vrouwen zijn voortdurend bezig de wereld te redden. Ze gebruiken soms andere strategieën dan mannen. De wereld heeft het deze dagen nodig om gered te worden en in de strijd om het milieu zijn vrouwen vaak heel direct."

Benedikt Erlingsson (links) tijdens de prijsuitreiking  

Film en politiek debat

Bij de uitreiking van de prijs in de plenaire vergadering zei EP-Voorzitter Antonio Tajani: "De finalisten pakken drie kernthema's aan voor de toekomst van Europa: de risico's die verbonden zijn aan extreem nationalisme, de urgentie van actie om het milieu te sparen en de noodzaak om samenhangende antwoorden te vinden op de migratieproblematiek." Hij voegde hieraan toe: " Door ons nieuwe en persoonlijke standpunten over dit Europa van ons te tonen, leveren jullie een aanzienlijke bijdrage aan het politieke debat dat elke dag in deze instelling plaatsvindt."

Erlingsson had ook een boodschap over de Europese verkiezingen in mei 2019: "Wij zijn de laatste generatie die iets aan klimaatverandering kan doen. Als we het niet doen, zal het te laat zijn voor onze kinderen. Daarom moeten we stemmen, het is één van de grootste instrumenten die we hebben in onze strijd om de wereld te redden. "

De 2018 LUX Prize-finalisten waren Styx, Woman at war en The Other Side of everything. Lees meer over deze films.

Kies je favoriet en je zou volgend jaar gekozen kunnen worden om de winnaar van de publieksprijs bekend te maken op het internationale filmfestival in Karlovy Vary in Tsjechië

Ondersteuning van de Europese cinema

De afgelopen twaalf jaar heeft de LUX-filmprijs bijgedragen aan de promotie van meer dan honderd Europese films. Dit gebeurt door de kosten van ondertiteling in de 24 officiële EU-talen te betalen voor de finalisten en krijgt de film steun voor internationale promotie.